ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής ανησυχία για τη Ζαπορίζια: Στον πυρηνικό σταθμό οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ

Διεθνής ανησυχία για τη Ζαπορίζια: Στον πυρηνικό σταθμό οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ
Την ώρα που η αποστολή βρισκόταν καθ’οδόν προς το εργοστάσιο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουτσένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να παράσχει πλήρη ασφάλεια στην ομάδα των επιθεωρητών (International Atomic Energy Agency via AP)

Έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, εξαιτίας αναφορών για βομβαρδισμούς γύρω από τον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νοτιοανατολική Ουκρανία, η αποστολή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έφτασε στη μεγαλύτερη ατομική εγκατάσταση της Ευρώπης το απόγευμα της Πέμπτης. Η επίσκεψη του κλιμακίου των επιθεωρητών γίνεται στον απόηχο της παγκόσμιας ανησυχίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, και ενώ Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τους αλεπάλληλους βομβαρδισμούς που υφίσταται το εργοστάσιο.  

Σύμφωνα με το RIA Novosti, εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom έδειξε το εργοστάσιο στην αποστολή της ΙΑΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του βομβαρδισμού για τον οποίο η ρωσική πλευρά κατηγορεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν βίντεο με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι μπόρεσε να δει τα «απαραίτητα» που έπρεπε να δει κατά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σήμερα.

«Μπορέσαμε, μέσα σε αυτές τις λίγες ώρες, να συγκεντρώσουμε πολλές, πολλές πληροφορίες. Τα βασικά πράγματα που έπρεπε να δω, τα είδα», δήλωσε ο Γκρόσι σύμφωνα με το RIA Novosti.

Στη συνέχεια ο Γκρόσι έφυγε από το εργοστάσιο, ενώ σε βίντεο που μετέδωσε ο ρωσικός σταθμός φαίνονται μερικά οχήματα των Ηνωμένων Εθνών να αποχωρούν από την εγκατάσταση.

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, ο Γκρόσι είπε ότι είναι «προφανές» ότι η ακεραιότητα του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια είχε παραβιαστεί «πολλές φορές» και πρόσθεσε ότι μέρος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών θα παραμείνει στο εργοστάσιο μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Λίγο αργότερα, η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Energoatom επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Γκρόσι, προσθέτοντας ότι πέντε εκπρόσωποι της ΙΑΕΑ θα παραμείνουν στην εγκατάσταση, πιθανότατα έως τις 3 Σεπτεμβρίου. «Ξεφορτώνουν τον εξοπλισμό που έχουν μαζί τους και συνεχίζουν να εργάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Γκρόσι είχε αναφέρει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό.

Την ώρα που η αποστολή βρισκόταν καθ’οδόν προς το εργοστάσιο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουτσένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να παράσχει πλήρη ασφάλεια στην ομάδα των επιθεωρητών, τονίζοντας ότι η κατάσταση γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση παραμένει τεταμένη. Όπως πρόσθεσε, είχε ενημερώσει σχετικά τον επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ξεκινώντας για το εργοστάσιο από την πόλη νωρίτερα σήμερα, ωστόσο, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ είπε ότι η αποστολή θα επιμείνει παρά τους «εγγενείς κινδύνους» που θα αντιμετωπίσει.

Αποκλειστικά πλάνα CNNi: Στα άδυτα του δεύτερου μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας εκπέμπει SOS, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για ένα μελλοντικό πυρηνικό ατύχημα, συνέπεια των συνεχόμενων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδιστικών επιθέσεων.

Ο δημοσιογράφος του CNNi, Σαμ Κάιλι, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.

Εκεί, μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του σταθμού, σε ένα κλίμα διαρκούς ετοιμότητας.

Εν μέσω της συνέντευξης, όλοι οι παρευρισκόμενοι και εργαζόμενοι του σταθμού αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε υπόγειο καταφύγιο, αφού ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες αεροπορικών επιδρομών.

Αυτή είναι πια η καθημερινότητα για τους εργαζομένων, με τις σειρήνες εκεί να ηχούν κάθε μέρα που περνά, κάποιες μέρες μάλιστα κατ' εξακολούθηση.

Στο βίντεο υπογραμμίζεται ο κίνδυνος ενός μελλοντικού πυρηνικού ατυχήματος, που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός και ο σταθμός στη Ζαπορίζια, παράγουν το 10% και 20% αντίστοιχα της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, καθιστώντας τους δελεαστικούς στόχους για τους Ρώσους, όμως μία λάθος κίνηση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ