ΚΟΣΜΟΣ

«Τακτικές νίκες» του ουκρανικού στρατού στη μακρά μάχη για την ανακατάληψη της Χερσώνας

«Τακτικές νίκες» του ουκρανικού στρατού στη μακρά μάχη για την ανακατάληψη της Χερσώνας
Στην αντεπίθεση ο ουκρανικός στρατός στο Νότο Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

«Κέρδη σε τακτικό επίπεδο» έχει καταγράψει, κατ' εκτίμηση Δυτικών αξιωματούχων, ο ουκρανικός στρατός στην πρώτη εβδομάδα αντεπίθεσης κατά της Ρωσίας στο Νότο, με τη μάχη για την ανακατάληψη της Χερσώνας να προδιαγράφεται μακρά και σκληρή.

Τα ουκρανικά στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο προς τη στρατηγική πόλη της νότιας Ουκρανίας, την οποία επιδιώκουν να ανακαταλάβουν και να καταφέρουν ψυχολογικό πλήγμα στη Μόσχα, δηλώνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico Δυτικοί αξιωματούχοι που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες.

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη ουκρανικών εδαφών θα είναι αργή, ωστόσο Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι υποχωρούν στην περιοχή.

«Η [επίθεση] που έχουν ξεκινήσει έχει ήδη καταγράψει κάποια τακτικά κέρδη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Πρόκειται για μία επιχείρηση που είναι περιορισμένη σε εύρος κατά κάποιο βαθμό», ανέφερε ένας εκ των αξιωματούχων.

«Οι ίδιοι οι Ουκρανοί έχουν ήδη πει ότι η επίθεση είναι μία προγραμματισμένη αργή επιχείρηση για να συντρίψει τον εχθρό, η οποία θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια. Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε γιγαντιαίες προόδους που αλλάζουν εντελώς την εικόνα… Τα σημάδια είναι καλά αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναδιαταχθεί στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πιστεύουν ότι ορισμένα από τα ρωσικά τάγματα επιχειρούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποίουν ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν πρόκειται να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

Ωστόσο, μία επιτυχής επιχείρηση για την ανακατάληψη της περιφέρειας της Χερσώνας και ανάκτηση του ελέγχου της δυτικής πλευράς του Δνείπερου θα ήταν «πραγματικά σημαντική», κατά τον ίδιο αξιωματούχο.

Μία τέτοια νίκη θα έδειχνε στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ότι έχουν δίκιο να συνεχίσουν να στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και προμήθειες για να συνδράμουν τον ουκρανικό στρατό ενάντια στη Ρωσίας, ενώ θα «χτυπούσε» και το ηθικό στη Μόσχα.

Πρόκληση για την Ουκρανία αποτελεί η έλευση του χειμώνα, όταν αμφότερες οι πλευρές θα χρειαστεί να σταματήσουν τις μάχες στις χειρότερες καιρικές συνθήκες. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει το Κίεβο να μην διασπείρει τις δυνάμεις του πολύ αραιά σε μια προσπάθεια να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος, καθώς οι Ουκρανοί θα πρέπει να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αναμένουν από την Ουκρανία να επαναξιολογήσει τους στρατιωτικούς της στόχους εάν ανακαταλάβει τη Χερσώνα. Ωστόσο, η πόλη της Μελιτόπολης, επίσης στο νότο, παραμένει πολύ μακριά από τις ουκρανικές θέσεις, ενώ μια χερσαία επίθεση κατά της Κριμαίας κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης δεν είναι εύλογη, προσθέτουν.

Τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας που εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί κατά της ρωσικής διοίκησης και υλικοτεχνικών πόρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πέτυχαν «ουσιαστικό αποτέλεσμα εναντίον της Ρωσίας» αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναδιατάξει τα στρατεύματά της και να προσαρμόσει τις τακτικές της, δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ