ΚΟΣΜΟΣ

Egypt Air: Έρευνες 130 μίλια νοτίως της Καρπάθου

Egypt Air: Έρευνες 130 μίλια νοτίως της Καρπάθου
REUTERS/Christian Hartmann

Στην θάλασσα επικεντρώνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών MS 804 που εκτελούσε την πτήση Παρίσι – Κάιρο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αεροπορικής εταιρίας EgyptAir, αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, το αεροσκάφος Α320 που έχει εξαφανιστεί από το ραντάρ, με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα έχει πιθανόν συντριβεί στη θάλασσα. Οι έλληνες ελεγχτές εναέριας κυκλοφορίας μίλησαν με τον πιλότο του αεροσκάφους όταν το Α320 βρισκόταν εντός ελληνικού FIR. Όπως σημειώνουν δεν τους αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, μονάδα του αιγυπτιακού στρατού δήλωσε ότι έλαβε σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος στις 5:26 (ώρα Ελλάδας), δηλαδή σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας καπετάνιος εμπορικού πλοίου, ανέφερε ότι είδε μια «φωτιά στον ουρανό» περίπου 130 ναυτικά μίλια νοτίοανατολικά της Καρπάθου. Στο ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνουν ότι έχουν στη διάθεσή τους τέτοια πληροφορία σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση γίνεται με βάση το στίγμα που είχε το αεροσκάφος και τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι Αιγυπτιακές αρχές και όχι με μαρτυρίες

Στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας-διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή, 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια ίχνους του αεροσκάφους αιγυπτιακών αερογραμμών MS 804 που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, από πλευράς ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα:

-Στην περιοχή επιχειρούν ήδη ένα αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης, ένα C-130 βορείως της Κρήτης κινείται προς την περιοχή του συμβάντος.
-Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος.
-Έχει μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο (1 Super Puma) και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη ένα (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

radar

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε ενώ πετούσε εντός του αιγυπτιακού ενάεριου χώρου, πάνω από τη Μεσόγειο.

Δημοσιεύματα στο Κάιρο, αναφέρουν ότι της εξαφάνισης του αεροσκάφους δεν προηγήθηκε κλήση έκτακτης ανάγκης από το πλήρωμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Το υπουργείο Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός περιλαμβάνονται μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Egyptair.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ