ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Τρας: Η Βρετανία να σεβαστεί όλες τις πλευρές της συμφωνίας του Brexit

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Τρας: Η Βρετανία να σεβαστεί όλες τις πλευρές της συμφωνίας του Brexit
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου επτά διαδικασίες επί παραβάσει και μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση όσων προβλέπονται από αυτό το πρωτόκολλο (AP Photo/Darko Bandic)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τη Λιζ Τρας για την εκλογή της στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «θα τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι. Αντιμετωπίζουμε μαζί πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ελπίζω σε μια εποικοδομητική σχέση, με την πλήρη τήρηση των συμφωνιών μας», έγραψε στο Twitter η Φον ντερ Λάιεν. Η Λιζ Τρας έχει απειλήσει ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψαν μετά το Brexit οι δύο πλευρές για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και είχε ταχθεί κατά του Brexit το 2016, η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στη συνέχεια στήριξε φανατικά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ, υιοθετώντας συχνά έναν πολύ δηκτικό τόνο απέναντι στις Βρυξέλλες. Εκείνη ήταν που προώθησε τον νόμο με τον οποίο το Λονδίνο σκοπεύει να μην τηρήσει το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου της Βρετανίας με τους Ευρωπαίους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου επτά διαδικασίες επί παραβάσει και μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση όσων προβλέπονται από αυτό το πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η επιστροφή στα «σκληρά» χερσαία σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σολτς: Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του συνεχάρη σήμερα τη Λιζ Τρας για τη νίκη της στη μάχη της ανάδειξης του ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, μια θέση που την οδηγεί στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Συγχαρητήρια για τον νέο σου ρόλο @trussliz (Λιζ Τρας)! Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά –ως εταίροι και φίλοι».

Η Λιζ Τρας η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τραζ, είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας, καθώς όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Όπως ανακοίνωσε το Συντηρητικό κόμμα, κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η Λιζ Τρας εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).

Η νέα ηγέτις των Τόρις κληρονομεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία αύριο Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ