ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Στη δημοσιότητα η έκθεση της ΙΑΕΑ – Ζητά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας

Ζαπορίζια: Στη δημοσιότητα η έκθεση της ΙΑΕΑ – Ζητά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας
Ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι ηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα της αποστολής και δύο μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας παραμένουν στην εγκατάσταση παρακολουθώντας την κατάσταση (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, η έκθεση της ΙΑΕΑ για τα ευρήματά της από την αποστολή της στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και την πυρηνική κατάσταση ασφάλειας στην Ουκρανία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτιο.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει ο Οργανισμός σε αυτήν την έκθεση, έκτασης 52 σελίδων. «Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα, συνεχίζει, ζητώντας «να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας».

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

«Ενώ ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός δεν έχει ακόμη προκαλέσει πυρηνική έκτακτη ανάγκη, εξακολουθεί να αποτελεί μια συνεχή απειλή για την πυρηνική ασφάλεια με δυνητικό αντίκτυπο σε κρίσιμες λειτουργίες ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε ραδιολογικές συνέπειες με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια», σημειώνει η έκθεση για την κατάσταση στο εργοστάσιο.

Ανέφερε ορισμένες ζημιές που παρατήρησαν οι επιθεωρητές κατά την αποστολή τους στο εργοστάσιο.

Η έκθεση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών συνέστησε ότι οι βομβαρδισμοί επί τόπου και γύρω από αυτόν «θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές στο εργοστάσιο και τις συναφείς εγκαταστάσεις, για την ασφάλεια του προσωπικού λειτουργίας και για τη διατήρηση της ακεραιότητας για την υποστήριξη της ασφαλούς λειτουργίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί συμφωνία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από το ZNPP».

Ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι ηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα της αποστολής και δύο μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας παραμένουν στην εγκατάσταση παρακολουθώντας την κατάσταση. Ο Γκρόσι αναμένεται να ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τα ευρήματά του.

Μόσχα και Κίεβο συνεχιζουν τις αλληλοκατηγορίες για τους βομβαρδισμούς

Την ίδια ώρα, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι διακινδυνεύουν την καταστροφή βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Το εργοστάσιο, τη λειτουργία του οποίου εξασφαλίζουν ουκρανοί τεχνικοί, κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του -και την ασφάλεια της Ευρώπης- βομβαρδίζοντας την εγκατάσταση και τις γύρω περιοχές. Όμως μέχρι τώρα κανένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος δεν έχει μπορέσει να αποσαφηνίσει ποιος έχει προκαλέσει ποια ζημιά στο σταθμό.

Χθες, Δευτέρα, αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ο δεύτερος εν λειτουργία αντιδραστήρας του σταθμού. Ο ΙΑΕΑ εξήγησε ότι μια γραμμή του ηλεκτρικού που συνδεόταν με τον σταθμό αποσυνδέθηκε σκόπιμα, προκειμένου να κατασβηστεί μια πυρκαγιά. Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom υποστήριξε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε «από τους βομβαρδισμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ