ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκοπήσεις: Απογοητευμένοι οι Βρετανοί από την εκλογή Τρας - Έξι στους δέκα θέλουν εκλογές φέτος

Δημοσκοπήσεις: Απογοητευμένοι οι Βρετανοί από την εκλογή Τρας - Έξι στους δέκα θέλουν εκλογές φέτος
Μόνο ένας στους επτά Βρετανούς πιστεύει ότι η Λιζ Τρας θα είναι καλύτερη πρωθυπουργός σε σύγκριση με τον Μπόρις Τζόνσον (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Οι νέες δημοσκοπήσεις μπορεί να κάνουν την Λιζ Τρας να αισθανθεί άβολα, καθώς διανύει την πρώτη της μέρα ως πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Οι περισσότεροι Βρετανοί θέλουν να προκηρύξει γενικές εκλογές σχεδόν αμέσως, αντί να περιμένει να τελειώσει τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο που μπορεί να διαρκέσει άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Savanta ComRes.

Έξι στους δέκα δήλωσαν ότι θέλουν μια ευκαιρία να ψηφίσουν φέτος, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε προτού ανακοινωθεί επίσημα η Τρας ως η νικήτρια των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία των Συντηρητικών τη Δευτέρα.

Το μισό κοινό είπε ότι η Τρας δεν μπορεί να ενώσει τη χώρα, ενώ μόλις το 18% είπε ότι μπορεί. Εν τω μεταξύ, μόνο το 18% είπε ότι είχε θετική άποψη για την Τρας καθώς ετοιμαζόταν να αναλάβει τα ηνία. Το 44% είπε ότι τη βλέπει αρνητικά.

Το περιθώριο σφάλματος στην έρευνα είναι συν /πλην δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ποσοστά των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις βυθίζονται εδώ και αρκετούς μήνες και δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης υπό την ηγεσία της Τρας, αν και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί απολάμβαναν μια ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις μετά την ανάληψη της θέσης.

Στην πρώτη της ομιλία ως ηγέτης των Τόρις, η Τρας άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμαζόταν να αγωνιστεί σε εκλογές «σε δύο χρόνια», με άλλα λόγια, αφού ολοκληρωθεί η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος.

Αλλά θα μπορούσε να επιλέξει να ζητήσει πρόωρες εκλογές ανά πάσα στιγμή. Η προοπτική ενός τρομερού οικονομικού 2023 και οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν οτιδήποτε, από μια στενή νίκη των Εργατικών έως μια άνετη πλειοψηφία των Εργατικών, μπορεί κάλλιστα να βαραίνει το μυαλό της.

«Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει το τεράστιο έργο που περιμένει τη νέα πρωθυπουργό», δήλωσε ο Κρις Χόπκινς, διευθυντής Πολιτικής Έρευνας στη Savanta ComRes, σε δελτίο τύπου.

«Όχι μόνο έχει από τα πιο απαιτητικά καθήκοντα που είχε οποιοσδήποτε εισερχόμενος πρωθυπουργός μεταπολεμικά, θα χρειαστεί επίσης να ασχοληθεί με την επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν από μια σκληρή εκλογή ηγεσίας και την ένωση του κόμματός της την ίδια στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εταιρεία πήρε συνέντευξη από 2.301 Βρετανούς ενήλικες μεταξύ 2 και 4 Σεπτεμβρίου.

Χειρότερη από τον Τζόνσον

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, μόνο ένας στους επτά Βρετανούς πιστεύει ότι η Λιζ Τρας θα είναι καλύτερη πρωθυπουργός σε σύγκριση με τον Μπόρις Τζόνσον. Σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει την αίσθηση ότι θα είναι χειρότερη.

Η δημοσκόπηση της YouGov διενεργήθηκε σε δείγμα 2.488 ενηλίκων. Το 14% αναμένει ότι η Τρας θα κάνει «καλύτερη δουλειά» από τον Τζόνσον ενώ το 27% πιστεύει ότι θα είναι χειρότερη.

Η Τρας, που στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι προτιμάει τις περικοπές φόρων από τα «επιδόματα», υποσχέθηκε την Κυριακή ότι κατά την πρώτη εβδομάδα της στην πρωθυπουργία θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και να αυξήσει τα ενεργειακά αποθέματα.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι απογοητεύτηκαν από την εκλογή της Τρας. Μόνο ένας στους πέντε Βρετανούς πιστεύει ότι η κυβέρνησή της θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το κατεπείγον πρόβλημα του κόστους διαβίωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ