ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας: Η Βρετανία μπορεί να «ξεφύγει από την καταιγίδα»

Λιζ Τρας: Η Βρετανία μπορεί να «ξεφύγει από την καταιγίδα»
Η Λιζ Τρας μίλησε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της Βρετανίας έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Από το πόντιουμ έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας η οποία διορίστηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, τόνισε πως η Βρετανία μπορεί να «ξεφύγει από την καταιγίδα» και απαρίθμησε τις προτεραιότητες για τις οποίες θα εργαστεί την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.  

Όπως είπε, πρώτη της προτεραιότητα θα είναι να βάλει τη Βρετανία να δουλέψει ξανά. «Έχω ένα τολμηρό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας μέσω φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Θα μειώσω τους φόρους για να ανταμείψω τη σκληρή δουλειά και να ενισχύσω την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που καθοδηγούνται από τις επιχειρήσεις. Θα οδηγήσω τη μεταρρύθμιση στην αποστολή μου ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να εργάζεται, να οικοδομεί και να αναπτύσσεται. Θα κάνουμε τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν δυσβάστακτους λογαριασμούς ενέργειας. Και θα φροντίσουμε επίσης να χτίζουμε νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και ευρυζωνικές συνδέσεις», τόνισε.

Δεύτερη προτεραιότητά της είναι η ενεργειακή κρίση, την οποία, όπως είπε, προκάλεσε ο πόλεμος του Πούτιν. «Θα αναλάβω δράση αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσω τους λογαριασμούς ενέργειας και να εξασφαλίσω τον μελλοντικό μας ενεργειακό εφοδιασμό», σημείωσε η Τρας.

Η τρίτη της προτεραιότητα είναι ένα λειτουργικό σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «θα βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν τα ραντεβού με τον γιατρό και τις υπηρεσίες NHS που χρειάζονται. Θα βάλουμε τις υπηρεσίες υγείας μας σε σταθερές βάσεις».

Η Λιζ Τρας συνέχισε λέγοντας πως προσφέροντας στην οικονομία, την ενέργεια και το NHS, θα βάλει τη χώρα στον δρόμο της μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεράστια αποθέματα ταλέντου και φαντασίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θέλει να μετατρέψει τη Βρετανία σε ένα «φιλόδοξο έθνος».

Στην αρχή τη ομιλίας της, η Τρας αναφέρθηκε στον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας πως «η ιστορία θα τον δει ως έναν πρωθυπουργό με τεράστια σημασία».

Στη συνέχεια η Τρας πόζαρε για φωτογραφία μαζί με τον σύζυγό της Χιου Ο’Λίρι μπροστά από την πόρτα με τον αριθμό 10, προτού μπουν μέσα.

truss-kai-suzugos.jpg
Η Τρας πόζαρε για φωτογραφία μαζί με τον σύζυγό της Χιου Ο’Λίρι μπροστά από την πόρτα με τον αριθμό 10, προτού μπουν μέσα (AP Photo/Frank Augstein)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ