ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Τρας διορίζει ένα διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο

Βρετανία: Η Τρας διορίζει ένα διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο
Η Τρας μετέβη στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, από όπου εκφώνησε την πρώτη της ομιλία και ξεκίνησε αμέσως δουλειά (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Το νέο υπουργικό της σχήμα ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία διορίστηκε το πρωί στα νέα της καθήκοντα από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Τρας, η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών μέσα σε έξι χρόνια, μετέβη αεροπορικώς στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία, όπου η 96χρονη βασίλισσα της ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση. Στη συνέχεια η Τρας μετέβη στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, από όπου εκφώνησε την πρώτη της ομιλία και ξεκίνησε αμέσως δουλειά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, το νέο υπουργικό έχει ως εξής:

Υπουργείο Οικονομικών

Ο Κουάσι Κουαρτένγκ διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών. Ο Κουαρτένγκ, ο οποίος συμμερίζεται τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά η Τρας, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το κόστος για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ο Κουαρτένγκ είχε διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ είχε εργαστεί επίσης στο υπουργείο που ήταν επιφορτισμένο με το Brexit.

Όπως και η Τρας, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, τη Μάργκαρερ Θάτσερ.

Υπουργείο Εξωτερικών

Στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατείχε η Τρας, επέλεξε να την διαδεχθεί ο Τζέιμς Κλέβερλι.

Για τον 53χρονο υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε, αυτός ο διορισμός ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είναι η ανταμοιβή για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη συγκυρία: εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, θα πρέπει να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Τους τελευταίους δύο μήνες διετέλεσε υπουργός Παιδείας, μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Υπουργείο Υγείας

Η Τερέζ Κόφι διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας.

Η Κόφι διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Υπουργείο Άμυνας

Ο Μπεν Ουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας. Ο Ουάλας, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται με τη διαχείριση της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, είχε θεωρηθεί φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, επέλεξε να αποσυρθεί και να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Υπουργείο Εσωτερικών

Η ινδικής καταγωγής Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Η 42χρονη Μπράβερμαν ήταν υποψήφια για την ηγεσία των Τόρις στους πρώτους γύρους του διαγωνισμού. Μετά τον αποκλεισμό της στο δεύτερο γύρο στα μέσα Ιουλίου, υποστήριξε την υποψηφιότητα της Τρας και κάλεσε τους υποστηρικτές της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Μπράντον Λιούις διορίζεται νέος υπουργός Δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας τον Ντομινίκ Ραμπ.

Ο Λιούις ήταν γραμματέας της Βόρειας Ιρλανδίας υπό τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά παραιτήθηκε τον Ιούλιο.

Είχε επίσης υπουργικούς ρόλους στις κυβερνήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον και της Τερέζα Μέι.

Βουλή των Κοινοτήτων

Η Πέννυ Μορντον γίνεται επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ