ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το δραματικό τηλεφώνημα Ζελένσκι - Μακρόν τις πρώτες ώρες του πολέμου

Ουκρανία: Το δραματικό τηλεφώνημα Ζελένσκι - Μακρόν τις πρώτες ώρες του πολέμου
Από συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Γαλλίας τον Ιούνιο του 2022 AP Photo/Natacha Pisarenko

Τις δραματικές στιγμές λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής αναβιώνει βίντεο που κατέγραψε τη συνομιλία που είχαν ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες

Το βίντεο περιγράφει τον πρώτο διάλογο που είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Un Président, l'europe et la guerre" (Ο Πρόεδρος, η Ευρώπη και ο Πόλεμος) που μεταδόθηκε στις 30 Ιουνίου στη γαλλική τηλεόραση.

«Μου λέτε ότι έστειλαν ειδικές δυνάμεις παντού στο Κίεβο;», ρωτά ο Μακρόν τον Ζελένσκι.

«Παντού στο Κίεβο, στην Οδησσό, από τη Λευκορωσία. Πολεμάμε παντού στη χώρα μας. Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε αυτό, δεν είναι όπως το 2014. Είναι πολύ μεγαλύτερη η εισβολή», απαντά ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Μακρόν να σχολιάζει: «Μιλάμε για ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Πιστεύω Εμανουέλ ότι είναι σημαντικό να συζητήσεις με τον Πούτιν και είναι σημαντικό να διαμορφωθεί μια συμμαχία κατά του πολέμου. Είμαστε σίγουροι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο Μπάιντεν μπορούν να συμμαχήσουν, να του τηλεφωνήσουν και να του πουν (σ.σ. στον Πούτιν) «Σταμάτα». Και αυτός θα σταματήσει. Θα σας ακούσει», ακούγεται να λέει ο Ζελένσκι.

197 ημέρες πολέμου

Την ανακατάληψη αρκετών εδαφών στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο Ρώσων εισβολέων ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, 196 ημέρες μετά το δραματικό εκείνο τηλεφώνημα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αυτήν την εβδομάδα έχουμε καλά νέα από την περιφέρεια του Χαρκόβου», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες περιοχές αναφερόταν, έκανε λόγο για «τοποθεσίες όπου επέστρεψε η ουκρανική σημαία».

Από την προηγούμενη εβδομάδα η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της επικράτειάς της και υποστηρίζει ότι σημειώνει επιτυχίες, ενώ στον αντίποδα η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προκαλεί μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ