ΚΟΣΜΟΣ

H Βρετανία μετά την Ελισάβετ: Ο βασιλιάς Κάρολος κήρυξε περίοδο πένθους και επιστρέφει στο Λονδίνο

H Βρετανία μετά την Ελισάβετ: Ο βασιλιάς Κάρολος κήρυξε περίοδο πένθους και επιστρέφει στο Λονδίνο
O νέος βασιλιάς της Βρετανίας έτοιμος να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα AP Photo/Alastair Grant

Με νέο βασιλιά τον Κάρολο Γ' και νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό την Λιζ Τρας η Βρετανία εισέρχεται στη μετά τη Βασίλισσα Ελισάβετ εποχή, η οποία βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας επί 70 ολόκληρα χρόνια. 

Σε ηλικία 73 ετών πια, ο Κάρολος ήταν ο πρίγκιπας που περίμενε περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον μέχρι να ανέβει στον θρόνο.

Ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ, ο οποίος σήμερα θα απευθυνθεί στο έθνος, κήρυξε το πρωί της Παρασκευής περίοδο βασιλικού πέθνους, η οποία ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και επτά ημέρες μετά την κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της βρετανικής ιστορίας.

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, ο νέος βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος αναχώρησαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) από το Κάστρο Μπαλμόραλ με κατεύθυνση προς το Λονδίνο, προκειμένου να πρωτοστατήσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε επίσης ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας σήμερα το απόγευμα.

Περίοδος πένθους

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ανοίγει μια μακρά περίοδο πένθους για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, η οποία θα διαρκέσει επτά ημέρες μετά την κηδεία της, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ξεχωριστά από το εθνικό πένθος που πρόκειται να κηρύξει η βρετανική κυβέρνηση, αυτό το «βασιλικό πένθος», που ξεκινά σήμερα, τηρείται από τα μέλη της βασιλικής οικογένειες και το προσωπικό που εργάζεται για αυτή, όπως και για τα στρατεύματα που συμμετέχουν στις τελετές.

Η κηδεία της Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της, γύρω στις 19 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα ταφεί στο παρεκκλήσι του πύργου Ουίνδσορ.

Οι βασιλικές κατοικίες -κάποιες από τις οποίες είναι ανοικτές στο κοινό, όπως τα μουσεία στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Μπαλμόραλ στη Σκωτία και το Σάντριγχαμ στην ανατολική Αγγλία- θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημέρα της κηδείας, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του νέου βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τις βρετανικές εφημερίδες μονοπωλεί σήμερα η είδηση του θανάτου της μακροβιότερης μονάρχη της χώραςAP Photo/Jon Super

Οι σημαίες σε αυτά θα κυματίζουν μεσίστιες ως τις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) της ημέρας που λήγει το βασιλικό πένθος.

Οι πολίτες καλούνται να αφήσουν λουλούδια στις βασιλικές οικίες σε όλη τη Βρετανία, αλλά δεν θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων, με τα μηνύματα να στέλνονται μόνο διαδικτυακά.

Αθλητικές διοργανώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, τα μεγάλα καταστήματα είναι σήμερα κλειστά, ενώ οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους της Βρετανίας και τα ταχυδρομεία ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Σήμερα στις 13:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) θα ακουστούν 96 κανονιοβολισμοί – ένας για κάθε έτος της ζωής της βασίλισσας -- από διάφορα μέρη του Λονδίνου, όπως το Χάιντ Παρκ και ο Πύργος του Λονδίνου.

Πότε θα γίνει η τελετή στέψης

Η στέψη του Βρετανού μονάρχη είναι μια μεγαλοπρεπής τελετή, μοναδική στην Ευρώπη, της οποίας οι κανόνες χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν. Η στέψη της Ελισάβετ Β’ το 1953 χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο προετοιμασίας.

Η στέψη του μονάρχη δεν λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τον θάνατο του προκατόχου του θρόνου, προκειμένου να τηρηθεί μια περίοδος πένθους και να δοθεί η ευκαιρία να διοργανωθεί η τελετή.

Η Ελισάβετ Β’, που έγινε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, την ημέρα που πέθανε ο πατέρας της, στέφθηκε στις 2 Ιουνίου του 1953, δηλαδή 15 μήνες αργότερα μπροστά σε πάνω από 8.000 προσκεκλημένους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Ο νέος βασιλιάς, ο 73χρονος Κάρολος, αναμένεται να προτιμήσει «μια πιο γρήγορη και πιο μικρή στέψη», σύμφωνα με τον Μπομπ Μόρις, ειδικό σε θέματα που αφορούν τη βρετανική μοναρχία.

Η τελετή γίνεται στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι, κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεύτερος στην ιεραρχία της μετά το Βρετανό μονάρχη.

«Σπασμένες» οι καρδιές των Βρετανών μετά την είδηση του θανάτου της ΕλισάβετAP Photo

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι παρουσιάζει αρχικά τον νέο μονάρχη στους παρευρισκόμενους, που τον επιδοκιμάζουν διά βοής.

Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης (Coronation Oath Act), που γράφτηκε το 1688: δεσμεύεται να κυβερνήσει τον λαό του με βάση τους νόμους του Κοινοβουλίου, να εφαρμόσει τον νόμο και τη δικαιοσύνη «με ευσπλαχνία» και να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να προστατεύσει την Αγγλικανική Εκκλησία και τον προτεσταντισμό.

Στη συνέχεια ακολουθεί το τελετουργικό του χρίσματος με καθαγιασμένο λάδι και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ευλογεί τον μονάρχη στον θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1626.

Ο μονάρχης στη συνέχεια λαμβάνει τα βασιλικά σύμβολα, ένα σκήπτρο και μετά το στέμμα που θα τοποθετήσει στο κεφάλι του νέου βασιλιά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας υποβάλλουν τα σέβη τους και μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ