ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν για την Ζαπορίζια

Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν για την Ζαπορίζια
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια AP Photo / Michel Euler, Pool (Φωτογραφία αρχείου)

Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ήταν το αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μια ημέρα μετά την επικοινωνία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Κρεμλίνο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να έχουν «καταστροφικές συνέπειες». Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Μακρόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Μέγαρο Ηλυσίων: Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε απόσυρση όπλων από τον πυρηνικό σταθμό

Ανακοίνωση για την επικοινωνία εξέδωσε και το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον Πούτιν την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό και την συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας στον σταθμό της Ζαπορίζια.

«Ο πρόεδρος θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, καθώς με τον διευθυντή της IAEA και θα μιλήσει και πάλι τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε την συνέχιση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και επανέφερε την απαίτησή του για τον τερματισμό τους το συντομότερο δυνατόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Ζελένσκι - Μακρόν για τη Ζαπορίζια: «Πολύ ανησυχητική» η κατάσταση

Μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις εξελίξεις και «την κατάσταση που παραμένει πολύ ανησυχητική» και «εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δουλειά που κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν ρώτησε επίσης τον Ζελένσκι ποιες είναι οι εξελίξεις επί του πεδίου και ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει η Γαλλία. Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,8 δισεκ. δολαρίων, για το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ