ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ξόδεψε 300 εκατ. δολάρια για να επηρεάσει τις εκλογές άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία ξόδεψε 300 εκατ. δολάρια για να επηρεάσει τις εκλογές άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ΗΠΑ
Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις κατηγορίες για παρέμβαση σε εκλογές άλλων χωρών ως «αβάσιμες» Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια από το 2014 έχει ξοδέψει η Ρωσία προκειμένου να επηρεάσει πολιτικούς σε περισσότερες από 24 χώρες, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Την σχετική αποκάλυψη έκανε το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ βασισμένο σε απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης του προέδρου Μπάιντεν χαρακτήρισε την αποκάλυψη ως την «κορυφή του παγόβουνου».

Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το ζήτημα. Στο παρελθόν η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι χώνουν τη μύτη τους στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πρόκειται για «ελάχιστα ποσά και η Ρωσία έχει μεταφέρει επιπλέον πόρους μυστικά σε περιπτώσεις που έχουν περάσει απαρατήρητες», σύμφωνα με αξιωματούχο της διοίκησης που μίλησε την Τρίτη υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Στην αναφορά αυτήν δεν αποκαλύφθηκε ποιες ακριβώς χώρες ή πολιτικοί έχουν αποτελέσει ρωσικό στόχο, ωστόσο ειπώθηκε ότι εκτείνονται στις τέσσερις ηπείρους.

Άλλη πηγή ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία το 2017 ξόδεψε περίπου 500.000 δολάρια για να στηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας κατά τις εκλογές εκείνης της χρονιάς ενώ επίσης είχε εμπλοκή στηρίζοντας κόμματα ή υποψήφιους στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και την Μαδαγασκάρη.

Η εξαγορά της επιρροής των κομμάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έγινε μέσω εικονικών εταιρειών.

Στο παρελθόν, η Μόσχα έχει κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τη CIA για εμπλοκή στα εσωτερικά ξένων χωρών, κάποιες φορές στηρίζοντας διάφορα πραξικοπήματα ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ερευνητή Ντον Κέβιν του Carnegie Mellon University, μεταξύ 1946-200, οι ΗΠΑ έχουν αναμειχθεί σε εθνικές εκλογές περισσότερες από 80 φορές παγκοσμίως, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές τα πραξικοπήματα ή οι απόπειρες αλλαγής καθεστώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ