ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Δικαστήριο καταδίκασε σε τρία ακόμη χρόνια φυλάκιση την Αούνγκ Σαν Σου Κι

Μιανμάρ: Δικαστήριο καταδίκασε σε τρία ακόμη χρόνια φυλάκιση την Αούνγκ Σαν Σου Κι
Το δικαστήριο επιδίκασε την ίδια ποινή εναντίον του πρώην σύμβουλού της, του Αυστραλού οικονομολόγου Σον Τερνέλ, καθώς και τριών άλλων προσώπων (AP Photo/Peter Dejong, File)

Σε ακόμη τρία χρόνια φυλάκιση καταδίκασε σήμερα, Πέμπτη, η χούντα της Μιανμάρ, την πρώην ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών.

Το δικαστήριο επιδίκασε την ίδια ποινή εναντίον του πρώην σύμβουλού της, του Αυστραλού οικονομολόγου Σον Τερνέλ, καθώς και τριών άλλων προσώπων.

«Ο Σον Τερνέλ, η Αούνγκ Σαν Σου Κι και τρεις ακόμη καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση έκαστος βάσει της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών», επεσήμανε δικαστική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, η οποία πρόσθεσε ότι η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ θα ασκήσει έφεση.

Η Σου Κι, που ανατράπηκε από το πραξικόπημα του στρατού τον Φεβρουάριο του 2021, είναι αντιμέτωπη με πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εκλογική νοθεία και διαφθορά. Μέχρι στιγμής έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη – πέραν των τριών που της επιβλήθηκαν σήμερα. Συνολικά κινδυνεύει να της επιβληθούν 120 χρόνια κάθειρξης.

Η Σου Κι συνελήφθη αμέσως μετά το πραξικόπημα, το οποίο έβαλε τέρμα σε μια δεκαετή δημοκρατική παρένθεση για τη Μιανμάρ. Αρχικά κρατείτο σε άγνωστη τοποθεσία και στα τέλη Ιουνίου μεταφέρθηκε σε φυλακή της Ναϊπιντάου όπου παραμένει στην απομόνωση.

Στο σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών η δίκη της, η οποία ξεκίνησε πριν περισσότερο από έναν χρόνο. Οι δικηγόροι της απαγορεύεται να μιλήσουν στους δημοσιογράφους και σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Τερνέλ, Αυστραλός καθηγητής Οικονομικών, εργαζόταν ως σύμβουλος της Σου Κι όταν συνελήφθη μερικές ημέρες μετά το πραξικόπημα. Η πηγή επεσήμανε ότι εναντίον του εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες βάσει της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Η σύλληψή του προκάλεσε την αντίδραση της Αυστραλίας, η οποία άσκησε πιέσεις σε γειτονικές χώρες της Μιανμάρ προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στον Τερνέλ.

Σήμερα η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας απορρίπτει συστηματικά τις κατηγορίες εναντίον του καθηγητή Τερνέλ στη διάρκεια των περισσότερων από 19 μηνών που κρατείται άδικα από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ», δήλωσε σήμερα η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Καμπέρα θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στη χώρα.

Το πραξικόπημα έχει βυθίσει τη Μιανμάρ στο χάος: περισσότεροι από 2.200 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ