ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα για Nord Stream: Οι διαρροές έγιναν σε περιοχή που ελέγχουν πλήρως οι ΗΠΑ

Ζαχάροβα για Nord Stream: Οι διαρροές έγιναν σε περιοχή που ελέγχουν πλήρως οι ΗΠΑ
«Οι διαρροές συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ AP Photo/Michael Probst (Φωτογραφία αρχείου)

Τη δική του απάντηση για τις ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές αερίου, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, λέγοντας πως συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται «πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε ένα προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία.

«Συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες», δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live.

«Είναι χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας επίκειται αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα δεν έδωσε κανένα στοιχεία για τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη Σουηδία και στη Δανία. Η Ρωσία διαμαρτύρεται συχνά για την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Παρότι κανένας από τους αγωγούς δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

Αποκάλυψη CNNi: Ρωσικά πολεμικά πλοία θεάθηκαν κοντά στις διαρροές

Την αποκάλυψη ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις διαρροές των αγωγών Nord Stream και πιθανόν προκάλεσαν τις υποθαλάσσιες εκρήξεις, έκανε νωρίτερα σήμερα το CNNi, επικαλούμενο δύο δυτικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και μία ακόμη πηγή με γνώση στο ζήτημα.

Είναι ασαφές αν τα πλοία είχαν κάποια εμπλοκή με τις εκρήξεις αυτά, υποστήριξαν οι πηγές αυτές, είναι ωστόσο ένας από τους πολλούς παράγοντες που ερευνώνται.

Ρωσικά υποβρύχια εντοπίστηκαν επίσης κοντά στην περιοχή των διαρροών την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ακόμη μια από τις πηγές.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σαφή εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη, λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις που, όπως όπως αποκάλυψαν σήμερα Σουηδός αξιωματούχος, προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς, δύο στην οικονομική ζώνη της Δανίας και δύο στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Ρωσικά πλοία επιχειρούν συχνά στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα», τόνισε αυτό το πρόσωπο. «Η ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πολύ συχνά τεστάρουν την ετοιμότητά μας, τόσο στη θάλασσα όσο και από αέρος».

Παρόλα αυτά, η ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλεί επιπλέον υποψίες πόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς θεωρείται ο μόνος παίκτης στην περιοχή που θεωρείται ότι διαθέτει τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο για να προκαλέσει ηθελημένες βλάβες στους αγωγούς.

Τις έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας των διαρροών έχουν αναλάβει από κοινού Δανοί και Σουηδοί, με τη Γερμανία να δηλώνει την Τετάρτη ότι θα συνδράμει στις έρευνες.

Η Δανία, η οποία ηγείται των ερευνών έχει ανακηρύξει μια αποκλειστική ζώνη πέντε ναυτικών μιλίων και no-fly-zone ενός χιλιομέτρου, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

To Κρεμλίνο απέρριψε και την Τετάρτη τις υπόνοιες περί δολιοφθοράς ως «αναμενόμενα βλακώδεις» και «παράλογες».

«Είναι αρκετά προβλέψιμο και επίσης προβλέψιμα βλακώδες να δίνεις φωνή σε αυτού του είδους τις αφηγήσεις - προβλέψιμα βλακώδες και παράλογο», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ