ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση της Μέρκελ: Πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια του Πούτιν

Προειδοποίηση της Μέρκελ: Πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια του Πούτιν
«Είναι ένδειξη πολιτικής ευφυΐας», συμβουλεύει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας AP Photo/Alexander Zemlianichenko

«Πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια του» Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιεί η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά πολιτικής ευφυίας.

Μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος «Χέλμουτ Κολ», η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος πρέπει να θεωρείται σοβαρός εταίρος διαλόγου και ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η μεταπολεμική περίοδος.

«Πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τα λόγια του. Το να μην απορρίπτουμε τα λόγια του ως μπλόφα, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε σοβαρά, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά ένδειξη πολιτικής ευφυΐας - μιας πολιτικής ευφυΐας που βοηθά να δημιουργηθούν περιθώρια ελιγμού», δήλωσε η πρώην καγκελάριος, η οποία είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Αναφερόμενη στον Χέλμουτ Κολ, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για έναν πολιτικό ο οποίος γνώριζε καλά πόσο απαραίτητες ήταν μερικές φορές οι παρακάμψεις, χωρίς ωστόσο να χάνει ποτέ τον στόχο, και ως παράδειγμα έφερε την ομιλία του τότε καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας στο επίσημο δείπνο κατά την ιστορική επίσκεψη του ηγέτη της ΛΔΓ Έρικ Χόνεκερ το 1987 στη Βόνη.

«Ήταν μια μεγάλη στιγμή πολιτικής τέχνης», σημείωσε, με το βλέμμα στην ομιλία Κολ, περί «συνείδησης ενότητας του έθνους», αλλά και παραδοχής των «διαφορετικών απόψεων σε θεμελιώδη ζητήματα».

Ο Χέλμουτ Κολ «δεν προσέβαλε προσωπικά τον Έρικ Χόνεκερ, αλλά τήρησε τις αρχές του, με στόχο την ενότητα της Γερμανίας», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα ο Χέλμουτ Κολ θα έκανε το παν προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς όμως να χάνει από την προσοχή του την «επόμενη μέρα», ενώ θα έκανε αυτό που φαίνεται αδιανόητο, θα σκεφτόταν τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ