ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανακοινώνει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

Ρωσία: Ανακοινώνει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας
Προετοιμασίες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την προσάρτηση Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαποριζια στη Ρωσική Ομοσπονδία AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Την πρόθεσή της να προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας σε ειδική τελετή την Παρασκευή, έκανε γνωστή σήμερα η Ρωσία, λίγες μόνο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των παράνομων δημοψηφισμάτων στις περιοχές αυτές. 

Πρόκειται για τις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, τις οποίες έχουν καταλάβει μερικώς ή ολοκληρωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και στις τέσσερις περιοχές ήταν συντριπτικά υπέρ της ένταξης των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία.

Το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει τα παράνομα δημοψηφίσματα «τρομοκρατική ενέργεια» ενώ οι δυτικές χώρες «απάτη», προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις.

Προ ημερών, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο πληροφορίες, είχε προαναγγείλει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοίνωνε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών την Παρασκευή, κατά την επικείμενη μεγάλη ομιλία του στα δύο σώματα της ρωσικής βουλής.

Η απόφαση του Πούτιν να ενσωματώσει τις περιοχές στη Ρωσία σημαίνει πρακτικά ότι η Μόσχα θα προσαρτήσει τεράστιες εκτάσεις σε όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της συνολικής επικράτειας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, μια σκηνή έχει ήδη στηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με διαφημιστικές πινακίδες που ανακηρύσσουν τις τέσσερις περιοχές ως μέρος της Ρωσίας.

To σκηνικό ξυπνά μνήμες από το 2014, όταν η Ρωσία είχε ανακηρύξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, η οποία ακολούθησε επίσης ένα απαξιωμένο δημοψήφισμα και προαναγγέλθηκε από μια προεδρική νικητήρια ομιλία από σκηνής.

Στη Μόσχα οι τέσσερις ρωσόφιλοι ηγέτες των κατεχόμενων περιοχών

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται ήδη στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαι στη Μόσχα», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

Αυτούς αναμένεται να τους υποδεχθεί προσεχώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την επικύρωση της προσάρτησης από την Ρωσία. Χθες οι τέσσερις αυτοί αυτονομιστές αξιωματούχοι είχαν ήδη απευθύνει στον Πούτιν «επίσημα» αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο κοινοβούλιο οι προσαρτήσεις

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αναμένεται να ψηφίσει τις προσεχείς ημέρες κείμενο, με το οποίο θα επισημοποιείται η προσάρτηση. Επίσης αναμένεται ομιλία του προέδρου Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή).

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που επίσης προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Παρασκευή, στη Μόσχα, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου στηνόταν εξέδρα.

Έπειτα από δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το 2014, ο Πούτιν είχε εκφωνήσει ομιλία για να ζητήσει από τους Ρώσους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους αυτού στη Ρωσία.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ