ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Κίεβο για την επικείμενη προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία - «Η απάντηση θα είναι σκληρή»

Οργή στο Κίεβο για την επικείμενη προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία - «Η απάντηση θα είναι σκληρή»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη Ιζιούμ που ανακτήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις Ukrainian Presidential Press Office via AP

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας έχει συγκαλέσει το πρωί της Παρασκευής ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς επίκειται η προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ουκρανία έχει διαμηνύσει ότι η προσάρτηση εδαφών θα σημάνει και το τέλος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, ενώ δεν θα μεταβάλλει τις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του πεδίου.

Η αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων παραμένει σε εξέλιξη, και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κουπιάνσκ, στα βορειοανατολικά, εκδιώκοντας τους Ρώσους στρατιώτες από τις θέσεις τους, στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ.

Η επείγουσα συνεδρίαση του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοινώθηκε αφότου έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισφραγίσει την Παρασκευή την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα μετά τα «δημοψηφίσματα».

Ρωσία: Ανακοινώνει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

Πρόκειται για τις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, τις οποίες έχουν καταλάβει μερικώς ή ολοκληρωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και στις τέσσερις περιοχές ήταν συντριπτικά υπέρ της ένταξης των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί για «πολύ σκληρή» απάντηση από την Ουκρανία αν η Μόσχα προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

«Είναι ασήμαντες [οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα] και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», ανέφερε ο Ζελένσκι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν όλο το Κουπιάνσκ

Την ίδια στιγμή δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κουπιάνσκ, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της πόλης -σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου- είχε ανακαταληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο στην περιοχή του Χαρκόβου. Όμως ρωσικές δυνάμεις παρέμεναν ακόμη στην απέναντι όχθη του ποταμού και συνέχιζαν τις αψιμαχίες, ενώ οι άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν περνώντας στην ουκρανική πλευρά της πόλης.

Νωρίτερα την Πέμπτη, Ουκρανοί πυροσβέστες και εθελοντές μετέφεραν ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, διασχίζοντας μια πεζογέφυρα που παρέμεινε ανέπαφη και συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού.

«Είναι η πρώτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην άλλη όχθη», είπε ο στρατιωτικός διοικητής του Κουπιάνσκ, Άντριι Κανατσέβιτς. Μοιράστηκαν 2.000 μερίδες φαγητού, δωρεά της βρετανικής κυβέρνησης.

Ανά διαστήματα ακούγονταν εκρήξεις όλμων, όμως στην ανατολική όχθη είχαν αναπτυχθεί ουκρανικά άρματα, ανάμεσα σε κατεστραμμένα φορτηγά που έφεραν το γράμμα Ζ, το σύμβολο των ρωσικών δυνάμεων.

Οι δημοσιογράφοι είδαν πέντε νεκρούς που φορούσαν στρατιωτική στολή (πιθανότατα Ρώσοι στρατιώτες) κοντά σε οχήματα που έφεραν ρωσικά διακριτικά.

Στη βιομηχανική ζώνη Κουπιάνσκ-Βουζλοβίι, πέντε χιλιόμετρα νοτιότερα, οι κάτοικοι είπαν ότι οι Ρώσοι έφυγαν την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ