ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών - Νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Μπάιντεν: Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών - Νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «δόλια» απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτές δεν θα αναγνωρισθούν ποτέ από τις ΗΠΑ AP Photo / Evan Vucci

Νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα αναγνωρισθεί «ποτέ, ποτέ, ποτέ» η προσάρτηση εδαφών.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «δόλια» απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, η οποία, όπως είπε, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτές δεν θα αναγνωρισθούν «ποτέ, ποτέ, ποτέ».

«Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή της για τα ειρηνικά έθνη παντού», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση του την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τα «διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της Ουκρανίας:

«Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει», ενώ πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειάς της ενισχύοντάς τη στρατιωτικά και διπλωματικά και μέσω της πρόσθετης βοήθειας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα», είπε ο Μπάιντεν.

Διάβημα διαμαρτυρίας για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Σε εξηγήσεις κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο, για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία .

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για τις προσαρτήσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

Νωρίτερα την Παρασκευή, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις προσαρτήσεις και δήλωσαν ότι δεν θα τις αναγνωρίσουν ποτέ.

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν συγκεκριμένα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα».

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις παράνομες προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα "δημοψηφίσματα" στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ