ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η Ουκρανία: Αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την πόλη Λιμάν

Στην αντεπίθεση η Ουκρανία: Αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την πόλη Λιμάν
Νέο πλήγμα για το ρωσικό στρατό αποτελεί η απώλεια της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία AP Photo/Kostiantyn Liberov

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία -έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα-, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ από πλευράς Ρωσίας επιβεβαιώθηκε πως τα στρατευματά της αποσύρθηκαν από την πόλη-κλειδί στην επαρχία του Ντονέτσκ.

 

«Οι ουκρανικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις εiσέρχονται στη Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ. Ο ουκρανικός στρατός είχε και θα έχει πάντα την καθοριστική ψήφο στα σημερινά και οποιαδήποτε μελλοντικά 'δημοψηφίσματα'», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, που συνοδεύει την ανάρτηση, εμφανίζονται δύο Ουκρανοί στρατιώτες που κουνούν και στη συνέχεια κρεμούν την ουκρανική σημαία σε μια ταμπέλα που γράφει «Λιμάν», στην είσοδο της πόλης.

«Ξεδιπλώνουμε τη σημαία μας και την τοποθετούμε στη γη μας. Η Λιμάν θα είναι πάντα μέρος της Ουκρανίας», ακούγεται να λέει ένας από τους δύο χαμογελώντας.

Ακολούθησε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Telegram, στην οποία αναφέρεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας «λόγω του κινδύνου να περικυκλωθούν».

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Η απόσυρση έρχεται μία ημέρα μετά την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε μία κίνηση κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που προκάλεσε διεθνή καταδίκη.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι είχε «περικυκλώσει» πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Λιμάν, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία προσάρτησε την Παρασκευή η Ρωσία.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι, είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: Να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Η απώλεια της Λιμάν θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό μετά τις πολλές στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ