ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Η ΙΑΕΑ ζητά διευκρινίσεις για τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού

Ζαπορίζια: Η ΙΑΕΑ ζητά διευκρινίσεις για τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού
Ο διευθυντής έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια AP Photo

Αγωνία επικρατεί για την τύχη του γενικού διευθυντή του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος συνελήφθη από τη ρωσική περίπολο. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από τη Ρωσία για την τύχη του γενικού διευθυντή.

«Επικοινωνήσαμε με τις ρωσικές αρχές και ζητήσαμε διευκρινίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ.

Ο Ιχόρ Μουράσοφ συνελήφθη ενώ μετέβαινε, από το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην πόλη Ενερχοντάρ χθες, Παρσκευή, γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το σταθμό.

«Υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μουράσοφ «έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια» του σταθμού και η κράτησή του «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε o επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν.

Ο ίδιος κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να «σταματήσουν αμέσως τις ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας έναντι της διαχείρισης και του προσωπικού» του σταθμού και να απελευθερώσουν τον Μουράσοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ