ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Συνεχίζουν την αντεπίθεση στο Λουχάνσκ και τη Χερσώνα οι Ουκρανοί

Πόλεμος Ουκρανία: Συνεχίζουν την αντεπίθεση στο Λουχάνσκ και τη Χερσώνα οι Ουκρανοί
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν την αντεπίθεσή τους προς τις κατεχόμενες από τη Ρωσία πόλεις Σβάτοβε και Κρεμίνα, στην περιοχή Λουχάνσκ (AP Photo/Leo Correa)

Μετά την ανάκτηση της βασικής πόλης Λίμαν της ανατολικής Ουκρανίας το σαββατοκύριακο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν την αντεπίθεσή τους και την προέλασή τους στην περιοχή του Λουχάνσκ, σύμφωνα με φιλορώσους αξιωματούχους και προπαγανδιστές, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών, ενώ σημειώνουν επιπλέον επιτυχίες και στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν όλη την περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το χωριό Μπιλοχόριβκα του Λουχάνσκ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατάφεραν να περάσουν τα διοικητικά σύνορα του Λουχάνσκ και να αποκτήσουν βάση προς την κατεύθυνση του οικισμού Λισιχάνσκ», δήλωσε στο Telegram ο Αντρέι Μαρότσκο, στρατιωτικός ηγέτης στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ την Δευτέρα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν την αντεπίθεσή τους προς τις κατεχόμενες από τη Ρωσία πόλεις Σβάτοβε και Κρεμίνα, στην περιοχή Λουχάνσκ, δήλωσε από την πλευρά του ένας φιλορώσος δημοσιογράφος, στρατιωτικός blogger και αναλυτής.

«Μπροστά στην απειλή για την ομάδα μας στην περιοχή του οικισμού Μποροβα, αποφασίστηκε να αποσυρθούμε στη γραμμή του ποταμού Ζερεμπετς, κάτι που έγινε απόψε», έγραψε ο Γιούρι Ποντολιακα στο Telegram.

«Στην περιοχή της Κρεμίνας, ο εχθρός δεν είναι επίσης ιδιαίτερα ενεργός σήμερα, αλλά η συγκέντρωση στρατευμάτων υποδηλώνει ότι μια νέα επίθεση προς αυτή την κατεύθυνση (προς Σβάτοβε και Κρεμίνα) θα ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα», συνέχισε ο ίδιος.

Το Κίεβο προχωρά τώρα στην περιοχή του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της λεγόμενης Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

«Τώρα τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μοιράζονται πολύ ενεργά πληροφορίες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πέρασαν τα διοικητικά σύνορα του Λουχάνσκ και χαίρονται», δήλωσε ο Μαρότσκο, σύμφωνα με το Luhansk Media Center.

«Αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν διοικητικά σύνορα για τον στρατό τώρα, στην πραγματικότητα, τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πυρά και καταστρέφονται ενεργά από τα στρατεύματά μας», πρόσθεσε ο Μαρότσκο.

Επιτυχίες στην Χερσώνα

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει επιπλέον επιτυχίες στα νότια της χώρας, πιέζοντας προς την κατεχόμενη πόλη Χερσώνα και καταλαμβάνοντας την πόλη Ζολότα Μπάλκα στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας προχωρούν δυναμικά ακριβώς κατά μήκος της όχθης του Δνείπερου πιο κοντά στον Μπερισλάβ», δήλωσε ο Σέρχι Χλάν, σύμβουλος του αρχηγού της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Χερσώνα της Ουκρανίας, σε μια ενημέρωση τύπου.

Ο επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία διοίκησης στη Χερσώνα, από την πλευρά του, αναγνώρισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού.

«Τι μπορώ να πω, φίλοι μου;», είπε ο Κιριλ Στρεμουσοβ στο Telegram. «Οι ναζιστικές δυνάμεις πέρασαν λίγο πιο πέρα, αλλά η άμυνά μας λειτουργεί», σημείωσε.

«Αποκρούουμε όλες τις επιθέσεις και για να είμαστε δίκαιοι όσοι πανικοβάλλονται σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να κάνουν μια παύση. Δεν είναι το Χάρκοβο εδώ, δεν είναι η Λίμαν εδώ. Κρατάμε τις αμυντικές μας γραμμές», πρόσθεσε.

«Είναι τεταμένα τα πράγματα, ας το θέσουμε έτσι», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σάλντο, επικεφαλής της ουκρανικής περιοχή της Χερσώνας και διορισμένος από τη Ρωσία, στην κρατική τηλεόραση.

«Εκεί όπου είναι ο (ταμιευτήρας) Καχόβκα, υπάρχει ένας οικισμός που ονομάζεται Ντουντσάνι…Είναι σε αυτή την περιοχή που υπάρχει πρόοδος και υπάρχουν οικισμοί που καταλαμβάνονται από ουκρανικά στρατεύματα», δήλωσε.

Το Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ρωσικά στρατεύματα αντιμετώπισαν τις ουκρανικές δυνάμεις μία ημέρα νωρίτερα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τηρούν σιγή ιχθύος για την κλίμακα της αντεπίθεσής τους στις νότιες περιοχές της χώρας, αλλά Ρώσοι μπλόγκερ έχουν αναρτήσει περιγραφές όπου αναφέρουν ότι ουκρανικά τεθωρακισμένα κινούνται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Ο Μπόρις Ροζίν, ένας Ρώσος στρατιωτικός blogger, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να συγκρατήσουν την επίθεση της Ουκρανίας.

«Οι μονομαχίες πυροβολικού διεξάγονται μεταξύ Ζολότα Μπάλκα και Ντουντσάνι», ανέφερε στο Telegram. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξοπλίζουν προπύργια σε κατεχόμενες θέσεις».

Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε νοσοκομείο στο Κουπριάνσκ

Ο ρωσικός στρατός κατάφερε πυραυλικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην συνοικία Κουπριάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε ένας γιατρός αναισθησιολόγος και τραυματίστηκε μια νοσηλεύτρια.

«Το κτήριο σχεδόν καταστράφηκε πλήρως από τον 1ο μέχρι τον 4ο όροφο. Στο χώρο του δυστυχήματος διασώστες και η αστυνομία. Το να πλήττεις νοσηλευτικά ιδρύματα δείχνει την υπερβολική σκληρότητα των Ρώσων», δήλωσε ο Σινεγκούμποφ.

Την 1η Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χαρκόβου δήλωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή με ιδιωτικά αυτοκίνητα βρέθηκε βομβαρδισμένη στην περιοχή Κουπριάνσκ. Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Την προηγούμενη ημέρα, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή πολιτών στην έξοδο από την περιοχή Ζαπορίζια, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 118 πολίτες.

Αποπέμφθηκε ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της δυτικής περιφέρειας της Ρωσίας

Αποπέμφθηκε ο διοικητής της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος RBC.

Το RBC αναφέρει ότι ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Ζουραβλιόφ, ο οποίος ήταν διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία από το 2016 έως το 2018, θα αντικατασταθεί από τον αντιστράτηγο Ρομάν Μπέρντνικοφ.

Η Ρωσία έχει υποστεί μια σειρά από οδυνηρές ανατροπές τις τελευταίες εβδομάδες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ