ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 22 παιδιά νεκρά - Σκότωσε και την οικογένειά του ο δράστης

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 22 παιδιά νεκρά - Σκότωσε και την οικογένειά του ο δράστης
Τουλάχιστον 34 οι νεκροί συνολικά, 2 ετών τα νεαρότερα θύματα AP Photo/Sakchai Lalit (Φωτογραφία αρχείου)

Σε σοκ είναι η Ταϊλάνδη μετά την ένοπλη επίθεση πρώην αστυνομικού σε παιδικό σταθμό, όπου ο δράστης σκότωσε τουλάχιστον 34 άτομα, μεταξύ των οποίων και 22 παιδιά.

Σύμφωνα με το BBC, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τα νεότερα θύματα είναι μόλις 2 ετών.

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι και ένα μαχαίρι, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ταϊλάνδης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένοπλος ταράχτηκε όταν έφτασε στον παιδικό σταθμό και διαπίστωσε πως το παιδί του δεν ήταν εκεί.

Άνοιξε πυρ κατά των μικρών παιδιών και του προσωπικού προκαλώντας το μακελειό, έπειτα έπεσε με το όχημά του σε πλήθος περαστικών, και επέστρεψε στο σπίτι όπου και σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του, πριν αυτοκτονήσει.

Η αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι συνάντησε τον ένοπλο στον δρόμο, να οδηγεί σαν τρελός μετά την επίθεση.

«Σκόπευε να τρακάρει με άλλα οχήματα», είπε. «Ο δράστης χτύπησε μια μηχανή και δύο άτομα τραυματίστηκαν. Έφυγα με ταχύτητα για να ξεφύγω από κοντά του», περιέγραψε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ένοπλος ήταν πολύ γνωστός στην περιοχή ως τοξικομανής, ενώ είχε απολυθεί από την αστυνομία πέρσι για εμπλοκή με ναρκωτικά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων κάνοντας λόγο για «σοκαριστικό» γεγονός.

Στο μήνυμά του στο Facebook, διέταξε επίσης όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσέλθουν στο σημείο της τραγωδίας.

Περίπου 30 παιδιά βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν ο δράστης εισέβαλε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, και εξαπέλυσε την άνανδρη επίθεση δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της περιοχής.

Πυροβόλησε τέσσερις ή πέντε εργαζόμενους - συμπεριλαμβανομένης μιας δασκάλας που ήταν οκτώ μηνών έγκυος.

«Στην αρχή οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν πυροτεχνήματα», είπε η αξιωματούχος.

Τοπικοί ιστότοποι έδωσαν ήδη στη δημοσιότητα τη φωτογραφία αλλά και το όνομα του φερόμενου ως δράστη, Panya Kamrab.

Το ποσοστό οπλοκατοχής στη Ταϊλάνδη είναι υψηλό συγκριτικά με κάποιες άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, και τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον πολύ υψηλό αριθμό παράνομων όπλων.

Τα περιστατικά με πυρά, όπως το σημερινό, είναι σπάνια. Ωστόσο το 2020 ένας στρατιώτης, εξοργισμένος με την αποτυχία μιας συμφωνίας για ακίνητα, σκότωσε τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυμάτισε 57 σε μια επίθεση σε τέσσερις τοποθεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ