ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 34 νεκροί μετά από πυροβολισμούς

Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 34 νεκροί μετά από πυροβολισμούς
AP Photo / Sakchai Lalit (Φωτογραφία αρχείου)

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε πυροβολισμούς σε παιδικό σταθμό σε βορειοανατολική επαρχία της Ταϊλάνδης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με τα ταϊλανδέζικα μέσα ενημέρωσης ο ένοπλος - πρώην αστυνομικός - προκάλεσε το μακελειό και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο φερόμενος ως δράστης σκότωσε επίσης τη σύζυγο και το παιδί του.

Στα θύματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 23 παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το περιστατικό έγινε σε παιδικό σταθμό στη Νονγκ Μπούα Λάμπου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης. Περίπου 30 παιδιά βρίσκονταν στο κέντρο όταν ο ένοπλος μπήκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Ο άνδρας πυροβόλησε πρώτα τέσσερις ή πέντε υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένης μιας δασκάλας που ήταν οκτώ μηνών έγκυος, είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ο ένοπλος σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι πρώην αστυνομικός και οι αρχές νωρίτερα ανακοίνωσαν ότι είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν, ενώ και ο πρωθυπουργός της χώρας είχε ζητήσει από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν δράση και να συλλάβουν τον δράστη.

Τοπικοί ιστότοποι έδωσαν ήδη στη δημοσιότητα τη φωτογραφία αλλά και το όνομα του φερόμενου ως δράστη, Panya Kamrab.

Το ποσοστό οπλοκατοχής στη Ταϊλάνδη είναι υψηλό συγκριτικά με κάποιες άλλες χώρες της περιοχής, και τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον πολύ υψηλό αριθμό παράνομων όπλων.

Τα περιστατικά με πυρά, όπως το σημερινό, είναι σπάνια. Ωστόσο το 2020 ένας στρατιώτης, εξοργισμένος με την αποτυχία μιας συμφωνίας για ακίνητα, σκότωσε τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυμάτισε 57 σε μια επίθεση σε τέσσερις τοποθεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ