ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτος θρήνος στην Ταϊλάνδη για τη σφαγή των νηπίων στον παιδικό σταθμό - 37 συνολικά οι νεκροί

Ανείπωτος θρήνος στην Ταϊλάνδη για τη σφαγή των νηπίων στον παιδικό σταθμό - 37 συνολικά οι νεκροί
Γονείς ενός από τα θύματα θρηνούν έξω από τον παιδικό σταθμό κρατώντας ένα μπιμπερό και μια κουβερτούλα AP Photo/Sakchai Lalit

Τη φρικιαστική επίθεση με όπλο και μαχαίρι στον παιδικό σταθμό στη βορειοανατολική πόλη Να Κλανγκ της χώρας που άφησε πίσω της 37 ανθρώπους νεκρούς, μεταξύ των οποίων 23 μικρά παιδιά, θρηνεί η Ταϊλάνδη.

Την ώρα που κανονικά θα πήγαιναν τα παιδιά τους στο σχολείο, συντετριμμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής έξω από τον παιδικό σταθμό, θρηνώντας και κρατώντας τα παιχνίδια των παιδιών τους στα χέρια.

Η ζωή τους άλλαξε μέσα σε λίγα λεπτά την Πέμπτη όταν ένας πρώην αστυνομικός εφόρμησε στο θεωρητικά ασφαλές περιβάλλον που τα φρόντιζε όσο εκείνοι βρίσκονταν στη δουλειά, σκοτώνοντας τα δίχρονα και τρίχρονα παιδιά τους, την ώρα που κοιμούνταν.

Οι σημαίες στη χώρα κυματίζουν μεσίστιες καθώς οι Ταϊλανδοί προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τη σπάνια, για τα δεδομένα του κράτους, τραγωδία.

Το κίνητρο του 34χρονου δράστη, ο οποίος αφού σκότωσε, μεταξύ άλλων τη γυναίκα και το παιδί του, αυτοκτόνησε, παραμένει άγνωστο.

Η αστυνομία πάντως δεν θεωρεί ασύνδετο το γεγονός ότι ο πρώην αστυνομικός απολύθηκε από την υπηρεσία τον περασμένο Ιούνιο λόγω χρήσης ναρκωτικών.

Σήμερα τον τόπο της τραγωδίας αναμένεται να επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός της χώρας Πραγιούθ Τσαν-ότσα, καθώς και το βασιλικό ζεύγος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ροζ και λευκά φέρετρα στολισμένα με χρυσό, που έφεραν τις σορούς των παιδιών, μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου στο Udon Thani και τοποθετήθηκαν στη σειρά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης εισέβαλε στο σχολείο λίγο μετά την ώρα του μεσημεριανού. Προχωρώντας, σκορπούσε το θάνατο πυροβολώντας κατά νηπιαγωγών και γονέων που περίμεναν απέξω.

Το κέντρο φροντίδας νηπίων όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδίαAP Photo/Sakchai Lalit

Ανάμεσα στα θύματα και μια δασκάλα οχτώ μηνών έγκυος. Στη συνέχεια, πήγε στο χώρο όπου κοιμούνταν τα παιδιά και μαχαίρωσε τα περισσότερα θύματά του πριν τραπεί σε φυγή.

Κι όμως, η τραγωδία θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς το κέντρο φροντίδας φιλοξενεί συνήθως 92 παιδιά. Ωστόσο, εξαιτίας της κακοκαιρίας και μιας βλάβης στο σχολικό λεωφορείο, εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στον χώρο μόνο 24 παιδιά.

Μόνο ένα παιδί επιβίωσε.

Αμέσως η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον Panya Kamrab, κάτοικο της περιοχής και πρώην αστυνομικό.

Όταν έφτασαν στο σπίτι του, διαπίστωσαν ότι το δράμα είχε και δεύτερη πράξη.

Επιστρέφοντας από το μακελειό, ο Kamrab είχε σκοτώσει τη γυναίκα, το παιδί του και είχε αυτοκτονήσει.

Το ίδιο πρωί είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που συνδέονταν με χρήση ναρκωτικών και πιθανό εμπόριο μεθαμφεταμίνης. Η απόφαση του δικαστηρίου επρόκειτο να εκδοθεί σήμερα.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί στην Ταϊλάνδη είναι σπάνιοι, αν και τα ποσοστά κατοχής όπλων είναι σχετικά υψηλά. Η κατοχή παράνομων όπλων είναι επίσης συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Ταϊλάνδη βυθίζεται στο πένθος λόγω μιας αντίστοιχης τραγωδίας. Τον Φεβρουάριο του 2020 ένας αξιωματικός του στρατού σκότωσε 29 ανθρώπους, κυρίως σε εμπορικό κέντρο. Ο 31χρονος δράστης είχε πέσει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, έπειτα από 17 ώρες. Αφορμή για το μακελειό ήταν ένας καυγάς του με ανώτερό του.

Η επίθεση σε βρεφονηπιακό σταθμό έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου ένας αξιωματικός του στρατού σκότωσε δύο συναδέλφους του σε βάση της Μπανγκόκ.

Προβλήματα με τα ναρκωτικά

«Έχω λυπηθεί βαθιά από το φρικτό μακελειό σε παιδικό σταθμό της Ταϊλάνδης. Αυτά τα μέρη θα πρέπει να είναι χώροι όπου τα παιδιά είναι ασφαλή και δεν γίνονται ποτέ στόχος», έγραψε στο Twitter o γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η τραγωδία στη Να Κλανγκ φέρνει στο φως το εύρος των προβλημάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά στην Ταϊλάνδη, όπου η τιμή τους έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό λόγω της μεγάλης προσφοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για το 2021.

Η επαρχία Νονγκ Μπούα Λούμπου βρίσκεται κοντά στο «τρίγωνο του χρυσού», στη μεθόριο μεταξύ της Ταϊλάνδης, της Μιανμάρ και του Λάος, η οποία θεωρείται εδώ και δεκαετίες το βασικό σημείο παραγωγής ναρκωτικών στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ