ΚΟΣΜΟΣ

«Aνεπανόρθωτη» καταστροφή στα επιβλητικά αγάλματα Μοάι μετά από πυρκαγιά στο Νησί του Πάσχα

«Aνεπανόρθωτη» καταστροφή στα επιβλητικά αγάλματα Μοάι μετά από πυρκαγιά στο Νησί του Πάσχα
Picture alliance / Contributor/ GettyImages

Ανεπανόρθωτη καταστροφή σε μερικά από τα φημισμένα αγάλματα Μοάι προκάλεσε δασική πυρκαγιά που σάρωσε πάνω από 100 εκτάρια εθνικού πάρκου στο Νησί του Πάσχα

Σύμφωνα με τον γραφείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Χιλής, η πυρκαγιά έπληξε άγνωστο αριθμό αυτών των εμβληματικών μονολιθικών αγαλμάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακή τέφρα γύρω στα 1250 με 1500 μ.Χ.

Η φωτιά στο εθνικό πάρκο Ράπα Νούι, 3.500 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Χιλής, προκάλεσε «ανεπανόρθωτη» βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο.

Στο Ράπα Νούι βρίσκονται περισσότερα από 1.000 τέτοια πέτρινα αγάλματα.

Με ύψος από 2,5 έως 10 μέτρα, τα αγάλματα ζυγίζουν από 75 έως 86 τόνους και παριστάνουν προγόνους των ιθαγενών του νησιού. Το κεφάλι τους είναι μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους, πλησιάζοντας σχεδόν τα 3/5 του μεγέθους του σώματος. Μερικές φορές τα μοάι φέρουν καπέλο («πουκάο»).

RAPA NUI MUNICIPALITY

Σήμερα οι κόγχες των ματιών τους είναι άδειες, ωστόσο, σύμφωνα με τη Wikipedia, άλλοτε περιείχαν κόρες ματιών, όπως επιδεικνύεται στο μοναδικό μοάι που έχει βρεθεί με οφθαλμούς.

Τα περισσότερα ανακαλύφθηκαν το 1994. Τοπικοί μύθοι και θρύλοι λένε ότι τα «μοάι» είναι προστάτες του νησιού.

Πριν την πανδημία, το Νησί του Πάσχα δεχόταν περίπου 160.000 επισκέπτες τον χρόνο, μέσω δύο πτήσεων καθημερινά, σύμφωνα με τον Guardian.

Με την έλευση ωστόσο της πανδημία στη Χιλή, η τουριστική δραστηριότητα σταμάτησε εντελώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ