ΚΟΣΜΟΣ

«Αγκομαχά» στο μέτωπο της Ουκρανίας η ρωσική Wagner και ψάχνει μισθοφόρους στο εξωτερικό

«Αγκομαχά» στο μέτωπο της Ουκρανίας η ρωσική Wagner και ψάχνει μισθοφόρους στο εξωτερικό
«Wagner Group - Ρώσοι ιππότες» γράφει το γκράφιτι σε τοίχο στο Βελιγράδι της Σερβίας AP Photo/Darko Vojinovic

Έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες στο μέτωπο της Ουκρανίας, η διαβόητη Wagner στρέφεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη στρατολόγηση μισθοφόρων σε Τουρκία, Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Μολδαβία, Καναδά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Προσφέρει, δε, πολύ υψηλότερες αμοιβές συγκριτικά με το παρελθόν που φθάνουν τα 10.000 δολάρια μηνιαίως.

Η παραστρατιωτική οργάνωση έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία λόγω της «αποδιοργάνωσης του ρωσικού στρατού», γράφει ο δικτυακός τόπος Middle East Eye, που εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλούμενος πηγές υπηρεσιών πληροφοριών.

H εκστρατεία στρατολόγησης μισθοφόρων, σύμφωνα με το Middle East Eye, γίνεται μέσω των Ρώσων ολιγαρχών που ζουν στην Ευρώπη και των μεσολαβητών τους, οι οποίοι έχουν επαφές με τοπικές ομάδες από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Τους ξένους μισθοφόρους δελεάζουν με πολύ υψηλές αμοιβές, προτείνοντάς τους 10.000 δολάρια μηνιαίως.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αμοιβές των μισθοφόρων κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 δολάρια μηνιαίως, επισημαίνει ο ιστότοπος.

Μια από τις πηγές του Middle East Eye αναφέρει ότι στην Wagner «συνήθως στρατολογούνται άτομα με σοβαρή στρατιωτική εμπειρία», αλλά τώρα η παραστρατιωτική οργάνωση είναι έτοιμη να στρατολογήσει εκείνους «που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και έχουν ανάγκη από χρήματα».

Παραμονές του δημοσιεύματος, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμα-Γκρίνφιλντ, κατηγόρησε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μαλί, του Σουδάν και άλλων περιοχών για να χρηματοδοτεί «την πολεμική μηχανή της Μόσχας» στην Ουκρανία.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) επέστησε την προσοχή στο ότι η Wagner δημιούργησε κανάλι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το οποίο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και ως εργαλείο στρατολόγησης.

Τον Σεπτέμβριο ο ιστότοπος SOTA είχε μεταδώσει ότι η Wagner στρατολογεί εξαναγκαστικά κρατούμενους στις ρωσικές φυλακές για να τους στείλει στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποσχόμενη χρήματα και αμνηστία αφότου υπηρετήσουν για έξι μήνες στο μέτωπο.

Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύτρια της οργάνωσης «Ρωσία καθήμενη» Όλγκα Ρομάνοβα δήλωσε σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle, ότι σε μια σειρά περιπτώσεων τους κρατούμενους στις φυλακές στρατολογεί προσωπικά ο επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι μισθοφόροι της Wagner θεωρούνται εδώ και χρόνια ότι συμμετέχουν μυστικά σε διάφορες ένοπλες συγκρούσεις με την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης

«Ομάδα Βάγκνερ»: Οι μισθοφόροι - νοσταλγοί του Χίτλερ και η αιματηρή ιστορία τους

Η Μόσχα αρνούνταν πάντα τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τις ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Παράλληλα ο ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στα τέλη Σεπτεμβρίου παραδέχθηκε ότι είναι αυτός που ίδρυσε την Wagner.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, ίδρυσε την παραστρατιωτική αυτή οργάνωση τον Μάιο του 2014 για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ