ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Ένα καταστροφικό χτύπημα για τον Πούτιν και το ηθικό της Ρωσίας

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Ένα καταστροφικό χτύπημα για τον Πούτιν και το ηθικό της Ρωσίας
Πίνακας του Ρώσου καλλιτέχνη Alexey Sergienko που τιτλοφορείται «Ο Πούτιν με ένα κουτάβι» που φιλοτεχνήθηκε με αφορμή τα 70ά γενέθλια του Ρώσου προέδρου και παρουσιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου AP Photo/Dmitri Lovetsky

Στην πιο κρίσιμη τροφή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μόλις υπέστη ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη δοκιμαζόμενο ηθικό του.

Η τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε κομμάτια της μοναδικής γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία και την Κριμαία, αποκόπτοντας προσωρινά την αλυσίδα τροφοδοσίας των στρατιωτικών δυνάμεων του Πούτιν, σηματοδοτεί μία ακόμη πιθανή κλιμάκωση στον ουκρανικό πόλεμο.

Παρότι η κυκλοφορία στη γέφυρα αποκαταστάθηκε άρον – άρον, δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στο ηθικό των Ρώσων καθώς τα παλιρροϊκά κύματα του πολέμου εξακολουθούν να στρέφονται εναντίον τους.

Η έκρηξη στο παγιδευμένο φορτηγό -το οποίο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, είχε ελεγχθεί από τις ρωσικές Αρχές προ της διέλευσής του από τη γέφυρα – σύμβολο της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη «μαμά Ρωσία» κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ προκάλεσε σημαντικές καταστροφές τόσο στην οδική όσο και στη σιδηροδρομική αρτηρία της.

Το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν αναλάβει ακόμη την ευθύνη της έκρηξης, αυτό δεν τους σταμάτησε από το να την πανηγυρίσουν δεόντως.

«Άσχημο έγκαυμα», σχολίασε με δύο λέξεις η ουκρανική κυβέρνηση το πλήγμα, ενώ το υπουργείο Άμυνας της χώρας το συνέκρινε με τη βύθιση του καταδρομικού «Μόσκβα» τον περασμένο Απρίλιο.

«Δύο διαβόητα σύμβολα της Ρωσικής δύναμης στην ουκρανική Κριμαία κατέπεσαν. Ποιο έχει σειρά;», αναρωτήθηκε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter.

Το Σάββατο, ο Σεργκέι Ασκίνοφ, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο επικεφαλής της Κριμαίας, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της επίθεσης και ανέβασε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή σε «κίτρινο», υποδηλώνοντας ότι ήταν υψηλός.

Ο Μιχάηλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, φάνηκε να υπονοεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονταν Ρώσοι δράστες, σημειώνοντας ότι το φορτηγό με τα εκρηκτικά είχε έρθει από τη ρωσική πλευρά της γέφυρας. Η Ουκρανία, ωστόσο, έχει αρνηθεί παλιότερα ανάμειξη σε άλλες ρωσικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της κόρης ενός εξέχοντος Ρώσου εθνικιστή, για την οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αργότερα δήλωσαν ότι πίστευαν ότι είχε δοθεί εντολή από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η κατάρρευση της γέφυρας αποτελεί μια περιορισμένη στρατηγική απώλεια για τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας περιοχής της Χερσώνας. Η κυκλοφορία των οχημάτων φαίνεται να έχει αποκατασταθεί μέσω μιας λωρίδας που δεν υπέστη ζημιές και το ίδιο έγινε λίγες ώρες αργότερα με τη σιδηροδρομική διασύνδεση.

Αποτελεί ωστόσο μια τεράστια συμβολική απώλεια. Η γέφυρα είχε εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν μόλις τέσσερα χρόνια πριν, θεωρούνταν αδύνατο να δεχτεί επίθεση, λόγω των 20 διαφορετικών επιπέδων άμυνας που διαθέτει για να προστατεύεται και θεωρείται κάτι σαν μνημείο της παράνομης προσάρτησης της Χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

«Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση επιρροής για την Ουκρανία. Ακόμα κι αν δεν το έκανε, είναι μια απόδειξη προς τους Ρώσους και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να προστατεύσει καμία από τις επαρχίες που προσάρτησε πρόσφατα», έγραψε στο Twitter ο Μικ Ράιαν, απόστρατος στρατηγός του Αυστραλιανού Στρατού και συνεργάτης Διεθνών Σπουδών.

Μπορεί επίσης να το κάνει πιο δύσκολο για τον αποδυναμωμένο, απελπισμένο Πούτιν να συνεχίσει να διαβεβαιώνει τον λαό του ότι ο πόλεμος πηγαίνει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί.

Η έκρηξη που έδωσε άλλη διάσταση στον πόλεμο

Η έκρηξη της γέφυρας έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή που ο Πούτιν γλείφει τις πληγές του από μια σειρά στρατιωτικών απωλειών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ουκρανία εξαπέλυσε μια επιτυχημένη αντεπίθεση κατά την οποία ανέκτησε μεγάλες εκτάσεις εδάφους στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου και σε τμήματα της νότιας περιοχής της Χερσώνας, αναγκάζοντας Ρώσους στρατιώτες να φύγουν και να εγκαταλείψουν τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό.

Αν και οι ρωσικές ελίτ δεν τόλμησαν να επικρίνουν άμεσα τον Πούτιν για αυτές τις απώλειες ή τους στόχους του πολέμου, έχουν εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή τους για τη στρατιωτική δύναμη του έθνους. Ένας αξιωματούχος, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Κάτω Βουλής, είπε ότι ο στρατός θα πρέπει να «σταματήσει να λέει ψέματα» στις καθημερινές του ενημερώσεις σχετικά με τη ρωσική υποχώρηση. Πολλοί ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές απολύθηκαν έκτοτε.

Απομονωμένος όλο και περισσότερο, ο Πούτιν έχει αρχίσει να κλιμακώνει τη ρητορική του. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που κατέχονταν μερικώς από τα ρωσικά στρατεύματα — Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα — για την επίσημη ένταξη στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν αυτές τις διαδικασίες, στις οποίες οι κάλπες έγιναν υπό την απειλή όπλου. Αλλά ο Πούτιν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει «όλες τις δυνάμεις και τα μέσα» για να υπερασπιστεί αυτά τα εδάφη.

Πρόσφατα ανακοίνωσε επίσης μερική κινητοποίηση έως και επιπλέον 300.000 στρατιωτών, αν και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση, και αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού λένε ότι δεν έχουν ακόμη παρατηρήσει αυτές τις δυνάμεις να αναπτύσσονται μαζικά.

Στον απόηχο της έκρηξης στη γέφυρα, ρωσικά γεράκια του πολέμου προέτρεψαν τον Πούτιν να εντείνει ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές τακτικές του στοχεύοντας τις ουκρανικές υποδομές χωρίς να προβληματίζεται για απώλειες αμάχων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί τον φόβο για να αναγκάσει τους Ουκρανούς να υποταχθούν.

Τα αποτελέσματα αυτής της προτροπής ήταν άμεσα: Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας βομβαρδισμού στην πόλη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το πρωί της Κυριακής και 49 ακόμα νοσηλεύονται τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστράφηκε μερικώς κτήριο εννέα ορόφων, άλλα πέντε κτίρια διαμερισμάτων ισοπεδώθηκαν και πολλά ακόμα υπέστησαν ζημιές σε 12 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσε ο Ολεξάντρ Σταρούχ, κυβερνήτης στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

«Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», τόνισε ο Σταρούχ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων και δεσμεύθηκε ότι αυτοί που έδωσαν εντολή για αυτά τα «ανηλεή» χτυπήματα θα λογοδοτήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ