ΚΟΣΜΟΣ

Νέα φονικά πλήγματα στη Ζαπορίζια - Δύτες ελέγχουν τη ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας

Νέα φονικά πλήγματα στη Ζαπορίζια - Δύτες ελέγχουν τη ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας
Άποψη από κατεστραμμένο τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας AP Photo

Τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων σε νέους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, την επομένη του χτυπήματος στη μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, το οποίο αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα στο ρωσικό γόητρο.  

Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 17 νεκρούς, 21 διασωθέντες και πολλούς ακόμη τραυματισμένους.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, Ρώσοι κατακτητές χτύπησαν με κυνικό τρόπο κτήρια με διαμερίσματα και μη στρατιωτικές υποδομές», ανέφερε η κεντρική στρατιωτική διοίκηση σε ανάρτηση στο Facebook. «Οι πληροφορίες για θύματα διασταυρώνονται, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί ή τραυματίες».

Νωρίτερα, ο τοπικός αξιωματούχος Ανατόλι Κούρτεφ ανέφερε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό, όταν πύραυλοι έπληξαν πολυώροφο συγκρότημα διαμερισμάτων και άλλα κτήρια.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον ουκρανικών θέσεων και πόλεων. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί επίσης UAVs-καμικάζι ιρανικής κατασκευής.

Το βράδυ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εμπλέκονται σε πολύ σκληρές μάχες στην περιοχή της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπαχμούτ (ανατολικά), που προσπαθεί να καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Ρωσική οργή για το χτύπημα στη γέφυρα

Στο μεταξύ, Ρώσοι δύτες αναμένεται σήμερα να καταδυθούν στη θαλάσσια περιοχή της γέφυρας της Κριμαίας, η οποία χθες υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού προκαλώντας έτσι σοβαρά προβλήματα στη διασύνδεση της παράνομα προσαρτημένης Κριμαίας και της Ρωσίας.

Οι δύτες πρόκειται να εξετάσουν την έκταση της καταστροφής, που προκάλεσε το χτύπημα τόσο στο οδικό όσο και στο σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας, η οποία θεωρείται σύμβολο της ρωσική κατάληψης της περιοχής.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία» δήλωσε χθες ο διορισμένος από το Κρεμλίνο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ», προσθέτοντας με νόημα. «Ασφαλώς, έχει πυροδοτήσει συναισθήματα και υπάρχει η υγιής επιθυμία να αναζητηθεί εκδίκηση.

Στο παρελθόν η Ρωσία είχε απειλήσει με αντίποινα για οποιαδήποτε επίθεση στη γέφυρα, ενώ οι πανηγυρισμοί στην Ουκρανία επιτείνουν την ανησυχία για νέα πιθανή κλιμάκωση.

To βράδυ του Σαββάτου οι ρωσικές Αρχές ταυτοποίησαν τον οδηγό του φορτηγού που εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίαςπροκαλώντας τη μεγάλη πυρκαγιά.

Πρόκειται για έναν 51χρονο που εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών και κινούνταν συνεχώς μέσα στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ανατολικά από την Κριμαία.

Το ουκρανικό μέσο Tpyxa αναφέρει ότι ο άνδρας ονομάζεται Μαχίρ Γιουσούμποφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ