ΚΟΣΜΟΣ

Στον πόλεμο και η Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε «κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης» με τη Ρωσία

Στον πόλεμο και η Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε «κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης» με τη Ρωσία
Φωτογραφία αρχείου από προηγούμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Λευκορώσο ομόλογό του Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα στα δυτικά σύνορα της χώρας ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε επιδείνωση της έντασης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Το Reuters αναφέρει ότι το πρακτορείο επικαλείται τον Λουκασένκο να λέει ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti αναφέρει πως ο Λουκασέντο δήλωσε:

«Όλα αυτά είναι σύμφωνα με τα έγγραφά μας. Εάν το επίπεδο απειλής φτάσει στο τρέχον επίπεδο, όπως είναι τώρα, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε την ομαδοποίηση πολιτειακών ενώσεων».

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τη Δευτέρα για να συζητήσει την έκρηξη που έπληξε τη στρατηγικής και συμβολικής σημασίας γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκληση είναι μια δυσοίωνη ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να κλιμακώσει τη σύγκρουση με την Ουκρανία, καθώς υπάρχει πληθώρα δημοσίων απαιτήσεων από τους σκληροπυρηνικούς για αντίποινα.

Η συνάντηση γίνεται επίσης εν μέσω αυξανόμενων πυρηνικών απειλών της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ