ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Εντόπισαν ύποπτο drone σε μονάδα επεξεργασίας αερίου - Ξεκίνησε έρευνα

Νορβηγία: Εντόπισαν ύποπτο drone σε μονάδα επεξεργασίας αερίου - Ξεκίνησε έρευνα
Μέλη της νορβηγικής Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στο Κάαρστοε και σε άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις ενεργειακών εξαγωγών AP Photo/Michael Sohn

Έρευνα σχετικά με πληροφορίες για τη θέαση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) να πετά πάνω από την μονάδα επεξεργασίας αερίου Κάαρστοε στη νοτιοδυτική Νορβηγία σε πιθανή παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας διεξάγει η αστυνομία της Νορβηγίας, γράφει η εφημερίδα Stavanger Aftenblad.

Η τοπική αστυνομία δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Μέλη της νορβηγικής Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στο Κάαρστοε και σε άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις ενεργειακών εξαγωγών, από τότε που οι Αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας μετά τις διαρροές που εντοπίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς αερίου Nord Stream.

Ακόμη και πριν από τα συμβάντα στους αγωγούς Nord Stream, η Αρχή Προστασίας Πετρελαίου (PSA) της Νορβηγίας είχε προειδοποιήσει ότι οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να επαγρυπνούν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη άγνωστης προέλευσης.

Η αστυνομία αντέδρασε χθες, Πέμπτη, σε απειλή που διατυπώθηκε τηλεφωνικώς στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου Νίχαμνα, οι οποίες μαζί με αυτές στην Κάαρστοε και κάποιες άλλες νορβηγικές μονάδες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων εξαγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η Νορβηγία είναι τώρα η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης έπειτα από μια σημαντική μείωση των ροών από τη Ρωσία.

Η Νορβηγία εγκαθιστά αισθητήρες drone στις πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου

Η αστυνομία της Νορβηγίας έχει τοποθετήσει συστήματα εντοπισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) στις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και αερίου, στο πλαίσιο ευρύτερης ενίσχυσης της ασφάλειας μετά τις διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream, αναφέρει την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας VG.

Πετρελαϊκές εταιρίες έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες μια απότομη αύξηση δραστηριότητας άγνωστης ταυτότητας drone και η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφάλειας της Νορβηγίας (PSA) προειδοποίησε στις 26 Νοεμβρίου για κινδύνους ατυχημάτων ή ακόμη και για σκόπιμες επιθέσεις.

Η Μπενεντίκτε Μπγιέρνλαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της νορβηγικής αστυνομίας, δήλωσε στη VG πως οι αισθητήτες αναπτύχθηκαν για να αναγνωρίσουν τυχόν παράνομα drones και επίσης ως μέσο αποτροπής για οποιονδήποτε επιδιώξει καταρχάς να τα χρησιμοποιήσει.

Η διεύθυνση της αστυνομίας αρνήθηκε να πει πόσα από τα τουλάχιστον 90 νορβηγικά πεδία πετρελαίου και αερίου έχουν εφοδιαστεί με συστήματα εντοπισμού drone.

«Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα γι' αυτό επειδή δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις δυνατότητές μας σε τυχόν αντιπάλους», ανέφερε στο πρακτορείου Reuters η Τόνε Βάνγκεν, επικεφαλής ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στην αστυνομική διεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ