ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν ήθελε να διχάσει το ΝΑΤΟ - Δείτε τι συνέβη σε Ισπανία και Ιταλία»

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν ήθελε να διχάσει το ΝΑΤΟ - Δείτε τι συνέβη σε Ισπανία και Ιταλία»
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν αναφέρεται στα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Σεπτεμβρίου AP Photo/Carolyn Kaster (Φωτογραφία αρχείου)

Στην έκβαση των ιταλικών βουλευτικών εκλογών, και τη νίκη της συμμαχίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας, αναφέρθηκε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Ο Πούτιν ήθελε να διχάσει το ΝΑΤΟ. [...] Κοιτάξτε τι συνέβη στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας: Η Πολωνία αντέχει, αλλά πώς βλέπετε την Ουγγαρία; Κοιτάξτε, δε, τι συνέβη πρόσφατα στην Ιταλία και στην Ισπανία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν αναφέρεται στα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Σεπτεμβρίου.

Λίγες μέρες αφότου είχαν κλείσει οι κάλπες στην Ιταλία, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει:

«Είδατε τι συνέβη στην Ιταλία με τις εκλογές και βλέπουμε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε ούτε με όσα συμβαίνουν εδώ, στην Αμερική».

Η σχετική αναφορά Μπάιντεν είχε γίνει με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ενδεχόμενο κατάκτησης της πλειοψηφίας από τους Ρεπουμπλικανούς τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, με δήλωσή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, θέλησε να επαναλάβει ότι η Ουάσινγκτον σέβεται το αποτέλεσμα της δημοκρατικά εκφρασμένης βούλησης του ιταλικού λαού.

Στη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου (ο οποίος δεν κατονομάζεται) προς το πρακτορείο Ansa, ανέφερε:

«Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η Ιταλία είναι στη φάση σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Όπως έχουμε ήδη πει, σεβόμαστε την δημοκρατική επιλογή του ιταλικού λαού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες και ανυπομονούν να συνεργασθούν με τη νέα κυβέρνηση που προκύπτει από την εκλογική διαδικασία και να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί, ως σύμμαχοι, για την προαγωγή των κοινών στόχων και συμφερόντων μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ