ΚΟΣΜΟΣ

Σ.Αραβία προς ΗΠΑ: «Ψευδείς» οι κατηγορίες περί στήριξης στη Ρωσία - Ομόφωνη η απόφαση του OPEC+

Σ.Αραβία προς ΗΠΑ: «Ψευδείς» οι κατηγορίες περί στήριξης στη Ρωσία - Ομόφωνη η απόφαση του OPEC+
Οργή στην Ουάσινγκτον για την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή, με τον Τζο Μπάιντεν να αποκλείει συνάτηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 AP Photo/Lewis Joly, File

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κινούνται προς «επανεκτίμηση» σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε μία κίνηση που ευνοεί τη Ρωσία, ο υπουργός Άμυνας του βασιλείου αντιτείνει ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, αναφέρει ότι έχει «μείνει έκπληκτος» από τις κατηγορίες ότι το σαουδαραβικό βασίλειο «είναι στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας».

«Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι ψευδείς κατηγορίες δεν προήλθαν από την ουκρανική κυβέρνηση», έγραψε ο νεότερος γιός του βασιλιά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο δίκτυο CNNi ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν έχει καμία πρόθεση» να συναντήσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα στην Ινδονησία.

«Ο πρόεδρος ουσιαστικά είπε ότι θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία επειδή [το Ριάντ] πήρε το μέρος της Ρωσίας ενάντια στα συμφέροντα του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Σάλιβαν ερωτηθείς για το θέμα των επιδεινούμενων σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον μετά τη μείωση στις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η οποία ωφελεί τη Ρωσία.

«Είναι σχέσεις που εδραιώθηκαν επί δεκαετίες με την υποστήριξη των δύο κομμάτων», του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού, επισήμανε ο Σάλιβαν για να υπογραμμίσει:

«Ο πρόεδρος λοιπόν δεν πρόκειται να ενεργήσει βιαστικά, θα ενεργήσει μεθοδικά, στρατηγικά και θα αφιερώσει τον χρόνο του για να διαβουλευτεί με μέλη και των δύο κομμάτων, και επίσης να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο Κογκρέσο και να μπορεί να καθίσει μαζί τους προσωπικά και να επεξεργαστούν τις επιλογές».

Όμως «δεν έχει καμία πρόθεση να συναντήσει τον διάδοχο στη σύνοδο κορυφής της G20», της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών, ξεκαθάρισε.

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν σημείωσε ότι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται σε σχέση με την επανεκτίμηση των σχέσεων με το Ριάντ περιλαμβάνονται «αλλαγές στην προσέγγισή μας όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ -τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και οι 10 εταίροι τους με επικεφαλής τη Ρωσία- αποφάσισε να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής του, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του αργού που πέφτουν.

Μια αύξηση των τιμών θα διασώσει τα ταμεία της Ρωσίας, που βασίζεται στις πωλήσεις των υδρογονανθράκων της για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ