ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η ΕΕ αναζητά στοιχεία για την προμήθεια drones από το Ιράν στη Ρωσία

Ουκρανία: Η ΕΕ αναζητά στοιχεία για την προμήθεια drones από το Ιράν στη Ρωσία
Η Ρωσία είναι «ολοένα και πιο απομονωμένη» και «χάνει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπορέλ (AP Photo/Virginia Mayo)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αναζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία» για τη συμμετοχή του Ιράν στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο θα συζητήσουν τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, ενώ και το ζήτημα νέων κυρώσεων θα μπορούσε επίσης να τεθεί στο τραπέζι.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί… και θα αναζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμμετοχή (του Ιράν)».

Η Ρωσία είναι «ολοένα και πιο απομονωμένη» και «χάνει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στο Λουξεμβούργο για τη Σύνοδο με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και πραγματοποιούνται καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να εγκρίνει κυρώσεις στο Ιράν για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάσα Αμίνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν ακόμα «την ειρηνευτική εγκατάσταση, τη στρατιωτική υποστήριξη» και μια «αποστολή εκπαίδευσης» για την υποστήριξη της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς του Κιέβου και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι προμηθεύει drones «καμικάζι» για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι αρνήσεις από την Τεχεράνη ακολουθούν μια σειρά από θανατηφόρες επιθέσεις με drone που εξαπέλυσε η Ρωσία σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα.

Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι το Ιράν προμήθευε τη Ρωσία με drones.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Jeppe Kofod είπε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα: ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται προφανώς για να επιτεθούν στο κέντρο του Κιέβου, αυτό είναι μια θηριωδία».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε «drones αυτοκτονίας» ιρανικής κατασκευής ως μέρος μιας σειράς επιθέσεων σε εθνικό επίπεδο που άφησαν νεκρούς 19 ανθρώπους. Και την Κυριακή, η Washington Post επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι το Ιράν σχεδιάζει να προμηθεύσει βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110 και Zolfaghar στη Ρωσία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την αναφορά και η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός υπουργός είπε ότι η εξέλιξη σήμαινε ότι το Ισραήλ έπρεπε να εμπλακεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία που πρέπει να σταθεί το Ισραήλ σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υποθέσεων της Ισραηλινής Διασποράς Nachman Shai.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ