ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Νέος γύρος επιθέσεων με drone στο Κίεβο

Πόλεμος Ουκρανία: Νέος γύρος επιθέσεων με drone στο Κίεβο
Το σύστημα αεράμυνας στο Κίεβο ανταποκρίθηκε εκ νέου σε επίθεση με ρωσικό drone (Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP, File)

Νέος γύρος επιθέσεων με drone καμικάζι πλήττει το βράδυ της Δευτέρας το Κίεβο, μετά το πρωινό «μπαράζ» στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. 

Ο δήμαρχος της πόλης Μπόρισπιλ στα περίχωρα της πρωτεύουσας, με ανάρτησή του στο Facebook συνέστησε στους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια.

«Σύστημα αεράμυνας λειτουργεί πάνω από την πόλη μας, γι' αυτό συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να παραμείνουν σε καταφύγια», έγραψε ο Βολοντίμιρ Μπορισένκο στο Facebook, προσθέτοντας πως «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά η απειλή παραμένει».

«Η φωτεινή λωρίδα φωτός είναι ο στρατός μας που προσπαθεί να δει τα εχθρικά drones, οπότε μην πανικοβάλλεστε. Μείνετε σε καταφύγια», συνέχισε ο δήμαρχος.

Ο ρεπόρτερ του Guardian, Daniel Boffey, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία, δημοσίευσε στο Twitter εικόνες από τα drones που καταρρίφθηκαν:

Από τα ρωσικά πλήγματα σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι στο Κίεβο και την περιοχή του Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Telegram ανέφερε πως από τη ρωσική επίθεση σε μια πολυκατοικία στο Κίεβο, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια οικογένεια που περίμενε μωρό. Ο Ζελένσκι συνόδευσε το μήνυμά του με μια φωτογραφία του κτηρίου, στην οποία διακρίνεται καπνός να υψώνεται στον ουρανό, καθώς και μια πελώρια στοίβα από συντρίμμια.

Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ είπε ότι υπέστησαν ζημιές «υποδομές ενέργειας και μια πολυκατοικία».

Στην περιοχή του Σούμι, όπου σημειώθηκαν «πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με τον Σμίχαλ, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Παρόμοιες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών έγιναν και σε άλλες περιοχές, όπως στο Ντνιπροπετρόφσκ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε εκατοντάδες κοινότητες. Στο Ντνιπροπετρόφσκ «οι στρατιώτες μας κατέρριψαν τρεις εχθρικούς πυραύλους», ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ουκρανία: Καταρρίψαμε 36 από τα 42 drone

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου κατάφεραν να καταρρίψουν 36 από τα 42 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ρωσία το πρωί της Δευτέρας.

«Αυτό δείχνει ότι αυτή η επίθεση δεν έχει πετύχει τον στόχο της. Νομίζω ότι ο στόχος ήταν να ξεπεραστεί η επίθεση με πυραύλους της περασμένης Δευτέρας. Αλλά αυτό δεν συνέβη σήμερα», δήλωσε ο Ντένις Μοναστίρκι στην ουκρανική τηλεόραση.

Από αυτά τα 42 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περίπου τα 30 είχαν στόχο το Κίεβο, είπε, προσθέτοντας ότι τα άλλα είχαν στόχο τις περιοχές Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ.

Τουλάχιστον ένα drone στο Κίεβο καταρρίφθηκε από πυροβόλα αστυνομικών, πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα κατάρριψης ενός drone με πυρά φορητών όπλων είναι αρκετά χαμηλή, ενώ ενέχει υψηλό κίνδυνο.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ σε εκείνους τους πολίτες που έχουν στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα: ο πυροβολισμός από ένα τουφέκι ή ένα όπλο από πολυώροφο κτήριο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά να καταρρίψει ένα drone», είπε.

Το Κίεβο και πολλοί από τους δυτικούς του συμμάχους κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί drones ιρανικής κατασκευής για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ισχυρισμό που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.

Με αφορμή τις επιθέσεις, Ουκρανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους προς τους δυτικούς συμμάχους να εφοδιάσουν την Ουκρανία με πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ