ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση Λιζ Τρας: Στις 28 Οκτωβρίου η διαδοχή στην πρωθυπουργία - Ποιοι θέτουν υποψηφιότητα

Παραίτηση Λιζ Τρας: Στις 28 Οκτωβρίου η διαδοχή στην πρωθυπουργία - Ποιοι θέτουν υποψηφιότητα
Άντεξε μόλις 44 ημέρες στην πρωθυπουργία η Λιζ Τρας AP Photo/Alberto Pezzali

Με την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μόλις 44 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, συνεχίζεται το πολιτικό χάος που προκάλεσε αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία.

Οι διαδικασίες διαδοχής της Λιζ Τρας έχουν ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να είναι ταχύτατες. Στόχος είναι να ανακηρυχθεί νέος/ νέα πρωθυπουργός στη χώρα στις 28 Οκτωβρίου.

Ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα οριστεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι.

«Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», είπε ο Μπρέιντι σε δημοσιογράφους.

Η διαδικασία εκλογής της Τρας στην ηγεσία από περίπου 170.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος διήρκεσε δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να είναι υποψήφιος στην αναμέτρηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος αναφέρουν οι Times.

«Κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.

Επίσης, σύμφωνα με το Sky News, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ, που διεκδίκησαν την ηγεσία στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές φέτος, πιστεύεται ότι θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Τρας.

Ο Μάικλ Γκόουβ δεν θα τεθεί υποψήφιος για την ηγεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Δήλωση παραίτησης της Λιζ Τρας

«Ο Πούτιν απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκλέχθηκα με την εντολή να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στους λογαριασμούς της ενέργειας», σημείωσε μεταξύ άλλων στη σύντομη δήλωσή της η Τρας για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Αναγνωρίζω πως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τρας, λέγοντας πως ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο για την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος.

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ