ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανός ΥΠΕΞ σε Μπορέλ: Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας - Δεν παραδίνουμε drones

Ιρανός ΥΠΕΞ σε Μπορέλ: Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας - Δεν παραδίνουμε drones
Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προμηθεύει drones «καμικάζι» στη Ρωσία (AP Photo/Vahid Salemi)

Παρά τη συνεργασία του με τη Ρωσία σε αμυντικές δυνατότητες, το Ιράν σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο Ιρανός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η Τεχεράνη παρείχε στη Μόσχα τα drones «καμικάζι» που χρησιμοποιήθηκαν στην φονικές επιθέσεις στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα.

«Η πολιτική της Τεχεράνης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», είπε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Ζοζεπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ιράν δεν στέλνει όπλα στις εμπόλεμες πλευρές στην Ουκρανία και επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό του εκτοπισμού των ανθρώπων», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με την ανάρτηση.

«Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία καταβάλλει προσπάθεια να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία μέσω της διπλωματίας και συμβουλεύει τους Ευρωπαίους να δουν το θέμα με ρεαλιστική προσέγγιση».

Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προμηθεύει drones «καμικάζι» στη Ρωσία, παρά τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο. Την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό επισκέφθηκε την Κριμαία για να βοηθήσει στις ρωσικές επιχειρήσεις που στοχεύουν μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας drones. Ο Τζον Κίρμπι, επικεφαλής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι η παρουσία ιρανικού προσωπικού ήταν απόδειξη της άμεσης εμπλοκής της Τεχεράνης στη σύγκρουση. «Μπορούν να πουν ψέματα στον κόσμο, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να κρύψουν τα γεγονότα», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως «οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να αποκαλύψουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την προμήθεια ιρανικού οπλισμού κατά του ουκρανικού λαού».

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε σθεναρά όλες τις κυρώσεις των ΗΠΑ τόσο στο ρωσικό όσο και στο ιρανικό εμπόριο όπλων», είπε, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα καταστήσουν πιο δύσκολο για το Ιράν να πουλήσει αυτά τα όπλα στη Ρωσία.

«Υπήρξαν αποτυχίες στο χειρισμό και τα συστήματα από νωρίς. Είτε δεν πιλοτάρονταν σωστά και αποτυγχάνουν να πλήξουν στόχους είτε τα ίδια τα συστήματα υπέφεραν από αποτυχίες και δεν αποδίδονταν στα πρότυπα που προφανώς περίμεναν οι πελάτες», πρόσθεσε.

«Έτσι οι Ιρανοί αποφάσισαν να μεταφέρουν μερικούς εκπαιδευτές και κάποια τεχνική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους Ρώσους να τα χρησιμοποιήσουν με στόχο την μεγαλύτερη θνησιμότητα», κατέληξε.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν ανακοινώσει κυρώσεις στο Ιράν για την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει σχεδιαστεί για να πετάξει σε στόχο και να εκραγεί κατά την πρόσκρουση, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς εναντίον ουκρανικών πόλεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ