ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Ερντογάν: Δυναμώνουμε τα συστήματα αεράμυνας - Οι Tayfun αποτελούν μήνυμα

Νέες απειλές Ερντογάν: Δυναμώνουμε τα συστήματα αεράμυνας - Οι Tayfun αποτελούν μήνυμα
AP Photo / Darko Bandic (φωτογραφία αρχείου)

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι βαλιστικοί πύραυλοι Tayfun που ανέπτυξε η Τουρκία, αποτελούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλές άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε Tayfun. Αυτά είναι ένα μήνυμα κάπου», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του AK στην Κωνσταντινούπολη.

«Τώρα προσπαθούμε να τα πάμε ακόμα πιο μακριά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παγκόσμιας ανθρωπιστικής μας βοήθειας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη milliyet.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για το θέμα πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στράφηκε κατά του γερουσιαστή Μενέντεζ.

Σε συζήτηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, είπε συγκεκριμένα πως ένας μόνο γερουσιαστής δεν μπορεί να καθορίσει όλη τη διαδικασία, προσθέτοντας, πάντως, πως ακόμα κι αν δεν προχωρήσει η δουλειά με τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε άλλες επιλογές, όπως έκανε με τους S-400.

«Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ αποτελούν προσωπική του άποψη, προσωπικοί του ισχυρισμοί και δεν αντικατοπτρίζουν με κανένα τρόπο μια θεσμική κατάσταση. Επιπλέον, οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι σε αυτό; Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αμεροληψία του για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, και ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Τουρκία, τόσο πιο ισχυρό θα είναι και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία και κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα» είπε και πρόσθεσε:

«Η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν μαχητικά. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει κάτι, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα κάποιες πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα επίσης γερουσιαστές που είπαν: «Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Όταν κριθεί απαραίτητο, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ακριβώς και με τους S400»

Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Χάλασε το «ζύγι» στην Ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόσογλουεξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ουάσινγκτον κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ακόμη μια φορά ότι δεν τηρούν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ ότι είναι αμερόληπτοι «χάλασε το ζύγι» των ΗΠΑ.

«Δεν κρατούν ισορροπίες και αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Διαβάστε επίσης:

Νέα «πυρά» Τσαβούσογλου: Χάλασε το «ζύγι» των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

«Πυρά» στον τουρικό τύπο κατά Δένδια, Τσούνη - Κομπάζουν για τον Tayfun

Συνέχεια στις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας δίνει με τη σειρά του και ο τουρκικός τύπος, είτε κομπάζοντας για το πύραυλο Tayfun που «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα», είτε, εξαπολύοντας πυρά κατά του Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για την παρουσία του στη Θάσο, αλλά και αντιδρώντας για την παρουσία των τεθωρακισμένων στην Ξάνθη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μπήκε στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψή του στο Κίεβο: «Μας επιτέθηκε ακόμη και από το καταφύγιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Hurriyet ενώ γίνεται αναφορά και στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας ο οποίος είπε ότι ο πύραυλος Tayfun «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα».

Στην Άγκυρα επίσης θεωρούν πρόκληση την παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Θάσο, ενώ για τα τεθωρακισμένα στην Ξάνθη, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Globlal ανέφερε: «Έξι από τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρεί η Γερμανία στην Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα, όλα θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Θράκη, όπου υπάρχει η πυκνή παρουσία της 'τουρκικής μειονότητας'. Η Ελλάδα πρόσθεσε κι άλλη προβοκάτσια στα νησιά του Αιγαίου και στο ζήτημα αυτό είναι και οι ΗΠΑ».

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ προκλήσεων στον τουρκικό Τύπο: «Πυρά» κατά Δένδια, Τσούνη - Κομπάζουν για τον Tayfun

Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα από Βερολίνο - Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα ο Σολτς

Το Βερολίνο πάντως, της Παρασκευή καταδίκσε την τακτική των συνεχών απειλών από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, ενώ όπως έγινε γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτςθα επισκεφτεί τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου.

«Δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε:

«Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα έρθει στη χώρα μας απευθείας από το Παρίσι.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούχνερ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται διμερή και τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Ο κ. Σολτς θα αναχωρήσει για Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ