ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ζητά άρση κυρώσεων κατά Ιράν και Βενεζουέλας για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου

Η Τουρκία ζητά άρση κυρώσεων κατά Ιράν και Βενεζουέλας για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταγγέλλει επίσης την αντίδραση των ΗΠΑ κατά της Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως David Dee Delgado/Pool via AP

Η Τουρκία ζητά να «αρθούν οι κυρώσεις» κατά της Βενεζουέλας και του Ιράν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όλος ο κόσμος έχει ανάγκη το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας. [...] Από την άλλη, υπάρχει εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν θέλετε να μειωθούν οι τιμές, άρετε τις κυρώσεις, αποσύρετε τα εμπάργκο σε αυτές τις χώρες που θα προσφέρουν τρόφιμα στις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Οι δύο πετρελαϊκές χώρες, που είναι σύμμαχος η μία της άλλης, είναι αντιμέτωπες με κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία είχε επίσης ταχθεί στα τέλη Ιουνίου υπέρ μιας «διαφοροποίησης των προμηθειών» προς το Ιράν και τη Βενεζουέλα προκειμένου να αναχαιτισθεί η εκτόξευση των τιμών στην αντλία που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Πρόεδρε Μακρόν, η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να παραγάγουν πετρέλαιο ή αέριο», είχε πει την επομένη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Τσαβούσογλου επίσης κατήγγειλε την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών -χωρίς να κατονομάζει ευθέως την Ουάσινγκτον- στην πρόσφατη απόφαση των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, να μειώσουν την παραγωγή προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού.

«Βλέπουμε πως μία χώρα απειλεί τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα πρόσφατα. Αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι σωστός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στη νότια Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως «θα υπάρξουν συνέπειες» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα μειώσει τον στόχο του για την παραγωγή πετρελαίου.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας, Φάισαλ μπιν Φαρχάν, από πλευράς του είχε απαντήσει ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν αποκλειστικά οικονομική και πως ελήφθη ομόφωνα από τα κράτη μέλη του.

«Δεν νομίζουμε πως είναι σωστό για τις ΗΠΑ να το χρησιμοποιούν ως στοιχείο πίεσης στη Σαουδική Αραβία ή σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ