ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επίσημη κλήτευση στον Τραμπ να καταθέσει στην Επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Επίσημη κλήτευση στον Τραμπ να καταθέσει στην Επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη εφόσον δεν συμμορφωθεί με την κλήτευση για κατάθεση AP Photo/Tom E. Puskar, File

Η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, που κλήθηκε να διερευνήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, επέδωσε επίσημα κλήτευση στον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ενόρκως ενώπιον του Κογκρέσου -αποδίδοντάς του τον κεντρικό ρόλο στην απόπειρα ανατροπής της εκλογικής έκβασης και ανάληψης της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

«Ήσασταν στο επίκεντρο της πρώτης και μοναδικής προσπάθειας προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψει μία εκλογική διαδικασία. Γνωρίζατε ότι αυτή η δραστηριότητα ήταν παράνομη και αντισυνταγματική» αναφέρει στο επίσημο εγγράφο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη εφόσον δεν συμμορφωθεί με την κλήτευση για κατάθεση.

Στο έγγραφο που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου Μπένι Τόμσον και την αντιπρόεδρο Λιζ Τσέινι υπογραμμίζεται ο «κεντρικό ρόλος» που διαδραμάτισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ στην «ενορχήστρωση της προσπάθειας ανατροπής» της έκβασης των προεδρικών εκλογών του 2020 και παρεμπόδισης της μεταβίβασης της εξουσίας.

Η Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου επιδιώκει να υποχρεώσει τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ενόρκως και να παραδώσει σειρά εγγράφων. Σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις κλήτευσης, η Επιτροπή δημοσίευσε ολόκληρη την κλήτευση που έστειλε στον Τραμπ μαζί με τα έγγραφα που ζητά.

«Όπως αποδείχθηκε στις ακροάσεις μας, έχουμε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, μεταξύ άλλων από δεκάδες πρώην διορισμένους αξιωματούχους και το προσωπικό σας, ότι εσείς προσωπικά ενορχηστρώσατε και επιβλέπατε μια πολυμερή προσπάθεια ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020 και παρεμπόδισης της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας», επισημαίνεται.

Η Επιτροπή συνοψίζει τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις ακροάσεις της προκειμένου να καταδείξει γιατί πιστεύει ότι ο Τραμπ «ενορχήστρωσε και επέβλεψε προσωπικά» το σχέδιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η νομική του ομάδα συζητούν πώς να απαντήσουν στην κλήτευση, ανέφερε στο CNNi πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «φιάσκο» την εξεταστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ