ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Θερμά συγχαρητήρια» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Σι Τζινπίνγκ

Κίνα: «Θερμά συγχαρητήρια» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Σι Τζινπίνγκ
O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε παλαιότερη συνάντησή τους Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Τα «θερμά συγχαρητήριά» του απέστειλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, για την εκ νέου ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας του.

«Θα οικοδομήσω, μαζί σας, ένα λαμπρότερο μέλλον για τις σχέσεις» μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας, δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Συγχαρητήρια Πούτιν στον Σι Τζινπίνγκ

Νωρίτερα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκσυνεχάρη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε στο Σι ότι προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη μιας «ολοκληρωμένης συνεργασίας» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της Κίνας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα πως «ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα», απευθυνόμενος στον Τύπο αφού εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και άρα της χώρας του.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», είπε ο κ. Σι, μιλώντας με ικανοποίηση για τα «δύο θαύματα» στη χώρα του: «την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα».

Δεν υπήχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Ούτε μια γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ούτε μία γυναίκα δεν αναδείχθηκε στο Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα του σύνθεση.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε σε αυτό το 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

Το νέο Πολιτικό Γραφείο αριθμεί αυτή τη φορά 24 μέλη.

Χθες Σάββατο (22/10), έγινε γνωστή η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, εσωκομματικού «κοινοβουλίου» με περίπου 200 μέλη, στην οποία συμμετέχουν μόνο 11 γυναίκες.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε σήμερα ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή μειώθηκε, από το 5,4% στο 4,9%. «Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος», αναφέρεται στον ιστότοπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ