ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγική φθοράς της Ρωσίας: Πλήττει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα

Στρατηγική φθοράς της Ρωσίας: Πλήττει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα
Στρατηγικός στόχος της Ρωσίας, η Ουκρανία να βυθιστεί σε έναν σκοτεινό, παγωμένο χειμώνα (AP Photo/Emilio Morenatti)

Συνεχίζει για ακόμα ένα 24ωρο η Ρωσία τις επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, και καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, στο στόχαστρο των Ρώσων έχουν μπει δίκτυα διανομής θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, μετασχηματιστές και αγωγούς, είναι περισσότερες από εκείνες σε στρατιωτικές βάσεις ή κόμβους μεταφορών. 

Από τις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει εξαπολύσει καταστροφικά χτυπήματα στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, πλήττοντας τουλάχιστον το ήμισυ των μονάδων θερμικής ενέργειας και έως το 40% του συνολικού συστήματος.

Το αποτέλεσμα είναι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, απενεργοποιημένα αντλιοστάσια νερού και εκτεταμένες διακοπές στο διαδίκτυο πολλών ουκρανικών πόλεων.

Αξιωματούχοι σε διάφορες περιοχές ανέφεραν χθες χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και διακοπές ρεύματος καθώς οι μηχανικοί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το δίκτυο. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας σε ολόκληρη την Ουκρανία. Οι κυβερνήτες συμβούλευσαν τους κατοίκους να έχουν επάρκεια αποθεμάτων σε νερό.

Σε τμήματα του Κιέβου σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση το βράδυ και αξιωματούχος της πόλης προειδοποίησε ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να αφήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα χωρίς ρεύμα και θέρμανση για «πολλές ημέρες ή εβδομάδες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατάφεραν πλήγματα σε «πολύ ευρεία» κλίμακα και σεσμεύθηκε ότι ο στρατός του θα βελτιώσει τις ήδη καλές επιδόσεις του σε ό,τι αφορά την κατάρριψη πυραύλων με τη βοήθεια των εταίρων του.

«Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια αρμόδιων Ρώσων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ενέργειας, η οποία στοχεύει να κλείσει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας. Δηλαδή, για να επιτευχθεί ένα πλήρες μπλακ άουτ στη χώρα», δήλωσε την Παρασκευή ο Oleksandr Kharchenko, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Ενεργειακής Έρευνας στο Κίεβο.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υπέφεραν απώλειες τον Σεπτέμβριο και αυτόν τον μήνα, ειδήμονες εμφανίστηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης που προέτρεπαν η Ουκρανία να βυθιστεί σε έναν σκοτεινό, παγωμένο χειμώνα για εκδίκηση. Αυτός φαίνεται πλέον να είναι ο στόχος.

Τα θύματα είναι σχετικά λίγα, αλλά οι ζημιές τεράστιες. Οι ενεργειακές υποδομές είναι ένας προφανής, στατικός στόχος που είναι δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς χωρίς μια εξαιρετική σειρά άμυνας, κάτι που η Ουκρανία ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Maksym Timchenko, Διευθύνων Σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας DTEK, σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι η Ρωσία ήταν πολύ επιλεκτική στη στόχευσή της. Μιλώντας στην Ekonomichna Pravda είπε ότι οι επιθέσεις δεν είχαν στόχο την παραγωγή δυναμικότητας αλλά τα γρανάζια διανομής: διακόπτες και μετασχηματιστές ή εξοπλισμό εξόδου σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

«Πιστεύω ότι ο ρωσικός στρατός παίρνει συμβουλές από μηχανικούς της ενέργειας, οι οποίοι τους εξηγούν πώς να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Οι ουκρανικές αρχές σαφώς δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με έναν ολοένα μεγαλύτερο κατάλογο απαραίτητων επισκευών αυτόν τον μήνα, ενώ ορισμένες υποδομές δεν επισκευάζονται.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη με τα χτυπήματα αυτά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε στο Twitter ότι οι επιθέσεις συνιστούν γενοκτονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ