ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Θα καταρρίπτουμε το 100% των ρωσικών πυραύλων

Σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Θα καταρρίπτουμε το 100% των ρωσικών πυραύλων
Η G7 αξιώνει από τη Ρωσία να επιστρέψει τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία AP Photo

Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσε το Σάββατο η Ρωσία κατά σημαντικών υποδομών της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του ανέφερε ότι το Κίεβο με τη βοήθεια των συμμάχων, θα καταρρίπτει το 100% των ρωσικών πυραύλων.Παράλληλα, η G7 καταδίκασε «Τις απαγωγές» μελών της διεύθυνσης και του προσωπικού του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών ζητεί από τη Ρωσία να παραδώσει στο Κίεβο τον πλήρη έλεγχο της ηλεκτροπαραγωγικής εγκατάστασης στο Κίεβο.

«Καταδικάζουμε τις επανειλημμένες απαγωγές ηγετικών στελεχών και μελών του προσωπικού» του εργοστασίου, αναφέρουν οι γενικοί διευθυντές οργάνου της G7 αρμόδιου για τη μη διάδοση σε δελτίο Τύπου το οποίο φέρει σημερινή ημερομηνία.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία να επιστρέψει αμέσως τον πλήρη έλεγχο» του εργοστασίου αυτού «στον νόμιμο και κυρίαρχο ιδιοκτήτη του», που είναι η Ουκρανία, προστίθεται στο κείμενο.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο —το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη— τις πρώτες ημέρες της εισβολής τους στην ουκρανική επικράτεια, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: Με τη βοήθεια των συμμάχων θα καταρρίπτουμε το 100% των ρωσικών πυραύλων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει πλήγματα επί των ουκρανικών υποδομών σε πολύ ευρεία κλίμακα και πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές του επιδόσεις στην κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων και drones με την βοήθεια των συμμάχων της Ουκρανίας.

«Η γεωγραφική κλίμακα αυτών των τελευταίων μαζικών πληγμάτων είναι πολύ ευρεία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά το βραδινό του βιντεομήνυμα, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας Ουκρανίας.

«Φυσικά δεν έχουμε τις τεχνικές δυνατότητες να καταρρίπτουμε το 100% των ρωσικών πυραύλων και drones. Είμαι βέβαιος ότι, σταδιακά, θα το καταφέρουμε, με την βοήθεια των συμμάχων μας. Ηδη τώρα, καταρρίπτουμε την πλειονότητα των πυραύλων cruise, την πλειονότητα των drones».

Συνελήφθη για προδοσία Ουκρανός πρώην επικεφαλής κατασκευάστριας μηχανών αεροσκαφών

Ο πρώην ιδιοκτήτης γνωστής κατασκευάστριας μηχανών αεροσκαφών στην κεντρική Ουκρανία συνελήφθη και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, μετέδωσαν το Σάββατο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Βιατσεσλάβ Μποχουσλάγεφ, «επίτιμος πρόεδρος» της Motor Sich, στην πόλη Ζαπορίζια, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, τέθηκε υπό κράτηση και μετήχθη στο Κίεβο με αυτοκινητοπομπή, κατά τα δημοσιεύματα.

Ουκρανικά ΜΜΕ εξήγησαν πως ο κ. Μποχουσλάγεφ, πρώην μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, φέρεται να συνεργάστηκε με τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τμήματα τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών και να τους προσέφερε βοήθεια.

Η πόλη Ζαπορίζια παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η ομώνυμη περιφέρεια είναι η μια από τις τέσσερις που η Ρωσία ανακοίνωσε πως προσάρτησε, κίνηση που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Η δημοσιογράφος Ιρίνα Ρομαλίσκα, σε ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε επικαλούμενη επίσης πηγές στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας πως ο κ. Μποχουσλάγεφ είναι γνωστό πως είχε φιλορωσική στάση, φέρεται να προμήθευε τη Ρωσία με μέρη ελικοπτέρων και αεροσκαφών και να είχε επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Motor Sich είναι γνωστή κατασκευάστρια μηχανών αεροσκαφών, ενώ παράγει επίσης βιομηχανικές τουρμπίνες. Το 2021, οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν προσπάθειες εταιρειών της Κίνας να την εξαγοράσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ