ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας θέλουν Σολτς - Φον ντερ Λάιεν

Ουκρανία: «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας θέλουν Σολτς - Φον ντερ Λάιεν
«Ο δρόμος της ανοικοδόμησης είναι επίσης κατά συνέπεια ο δρόμος της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζουν ακόμα ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, χώρας υποψήφιας προς εισδοχή στην ΕΕ, τόνισαν ο κ. Σολτς και η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισαν πως η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι αποστολή μιας ολόκληρης «γενιάς» και θα απαιτήσει στρατηγική επιπέδου «σχεδίου Μάρσαλ».

«Ο δρόμος της ανοικοδόμησης είναι επίσης κατά συνέπεια ο δρόμος της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζουν ακόμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε ενόψει σημερινού γερμανοουκρανικού επιχειρηματικού φόρουμ επικεντρωμένου στην ανοικοδόμηση στο Βερολίνο. Το φόρουμ αυτό θα ανοίξουν μαζί ο κ. Σολτς και ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

«Η Ουκρανία υπερασπίζεται επίσης τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, το θεμέλιο της ειρηνικής συνύπαρξης μας και της ευημερίας μας σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι όταν υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικοδομούμε το μέλλον μας και αυτό της Ευρώπης μας», σύμφωνα με το κείμενο.

Ο κ. Σολτς έχει ήδη πει πως η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας που θα διαρκέσει δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ