ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία προετοιμάζεται για κλιμάκωση υπό το ενδεχόμενο στρατηγικής ήττας στη Χερσώνα

Ουκρανία: Η Ρωσία προετοιμάζεται για κλιμάκωση υπό το ενδεχόμενο στρατηγικής ήττας στη Χερσώνα
AP Photo/LIBKOS

Η Μόσχα προετοιμάζεται για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου υπό το όλο και πιο βάσιμο ενδεχόμενο οι ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας περιφέρεια της Χερσώνας, που οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Χερσώνα βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου και αποτελεί πύλη τόσο προς τη ρωσικά ελεγχόμενη Κριμαία στα νότια όσο και προς τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα στα δυτικά, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Η απώλειά της θα αποτελούσε ένα πλήγμα υψηλού συμβολισμού για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει απορρίψει τα αιτήματα των διοικητών του να τους επιτραπεί να υποχωρήσουν από την πόλη.

Οι ρωσικές αρχές κατοχής αφού ζήτησαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή «λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο», κάλεσαν τους άνδρες που παραμένουν στη Χερσώνα να ενταχθούν σε μια νεοσύστατη τοπική πολιτοφυλακή «με τη δική τους ελεύθερη βούληση».

«Για όλους τους άνδρες που επιθυμούν να παραμείνουν στη Χερσώνα, παρά την αυξημένη απειλή για την ασφάλεια λόγω των ενεργειών των Ουκρανών εθνικιστών, έχει δημιουργηθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις μονάδες εδαφικής άμυνας της πόλης» ανέφερε η διορισμένη από τη Μόσχα περιφερειακή διοίκηση.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία φέρνει νέες στρατιωτικές μονάδες στη Χερσώνα καθώς προετοιμάζεται να υπερασπιστεί την πόλη απέναντι στην προελαύνουσα ουκρανική αντεπίθεση.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα πυρηνικού χτυπήματος στη Χερσώνα», ανέφρερε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γαλλία, Βαντίμ Ομελτσένκο, ενόσω το Κρεμλίνο ισχυρίζεται -και η Δύση απορρίπτει ως παράλογο- ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» επί ουκρανικού εδάφους.

Κατά τον Ουκρανό αξιωματούχο, «ο ρωσικός στρατός υφίσταται τεράστιες απώλειες, χάνοντας 500 με 800 στρατιώτες κάθε μέρα και γι' αυτό ξεκίνησε τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στις πόλεις».

«Αυτή δεν είναι μια νέα στρατηγική για τη Ρωσία. Το έκαναν στην Τσετσενία και τη Συρία, θυμηθείτε την τραγωδία στο Χαλέπι. Κατέστρεψαν υποδομές, βομβάρδισαν νοσοκομεία για να τρομάξουν τους ανθρώπους και να πάρουν τον έλεγχο των άδειων πόλεων», σημείωσε. Ερωτώμενος γιατί οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την εκκένωση αμάχων από τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, απαντά ως εξής:

«Για να βγουν οι Ρώσοι στρατιώτες από τη Χερσώνα, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους πολίτες ως ασπίδες. Το παρατηρήσαμε αυτό σε πολλές περιπτώσεις, όταν τράπηκαν σε φυγή, σχημάτισαν κομβόι αναμειγνύοντας πολίτες και στρατιώτες για να μας εμποδίσουν να βομβαρδίσουμε», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι επισκέφθηκε τη Δευτέρα το κορυφαίο εργοστάσιο αρμάτων μάχης της χώρας για να συζητήσει τρόπους αύξησης της παραγωγής.

Παράλληλα, ενόσω τα ρωσικά στρατεύματα στήνουν νέες γραμμές άμυνας στο Λουχάνσκ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εκδίωξε ρωσικές δυνάμεις από τέσσερα χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Χάρη στις επιτυχημένες επιχειρήσεις, τα στρατεύματά μας εκδίωξαν τον εχθρό από τις τοποθεσίες Καρμαζινίβκα, Μιασογαρίβκα και Νεβσκέ στην περιφέρεια Λουχάνσκ και Νοβοσάντοβε στην περιφέρεια Ντονέτσκ», τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη, ανέφερε στο Facebook το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Πρόοδος στην κατάρριψη drones, λέει το Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να αμβλύνουν τους φόβους της κοινής γνώμης σχετικά με τη χρήση ιρανικών drones από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας η κατάρριψή τους σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη πρόοδο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των περίπου 330 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed που εξαπέλυσε η Ρωσία μέχρι το Σάββατο, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

Το Ιράν δεν θα μείνει αδιάφορο εάν αποδειχθεί ότι ιρανικής κατασκευής drones χρησιμοποιούνται σε ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

«Εάν μας αποδείξουν ότι ιρανικά drones χρησιμοποιούνται κατά αμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αμυντική συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα θα συνεχιστεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι συμφώνησε να παραδώσει drones στη Μόσχα με αντάλλαγμα τη «ρωσική βοήθεια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει παραγγείλει περίπου 2.000 ιρανικής κατασκευής drones για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ