ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καλεί ΙΑΕΑ για τις καταγγελίες της Ρωσίας περί κατασκευής βρόμικης βόμβας

Ουκρανία: Καλεί ΙΑΕΑ για τις καταγγελίες της Ρωσίας περί κατασκευής βρόμικης βόμβας
O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να ελέγξουν αν η χώρα κατασκευάζει βρόμικη βόμβα AP Photo / Evgeniy Maloletka

Ψευδείς χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί κατασκευής βρόμικης βόμβας, και κάλεσε εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να  επισκεφθούν τις μονάδες στις οποίες, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, ενδέχεται να κατασκευάζει την λεγόμενη βόμβα που περιέχει ραδιενεργές ουσίες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, συζήτησε το θέμα αυτό με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση.

«Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας εκ νέου τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί κατασκευής τα βρώμικης βόμβας ψευδείς.

«Στην συνομιλία μου με τον Ραφαέλ Γκρόσι, κάλεσα επίσημα τον ΙΑΕΑ να στείλει επειγόντως εμπειρογνώμονες σε ειρηνικού σκοπού εγκαταστάσεις στην Ουκρανία οι οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται δόλια ότι αναπτύσσουν τη βρόμικη βόμβα. Συμφώνησε. Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», έγραψε ο Κουλέμπα στην ανάρτησή του.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από χθες, Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη 'βρόμικη βόμβα'. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα:

Ρωσία: Η Ουκρανία εισήλθε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή της «βρώμικης βόμβας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ