ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Ουκρανία εισήλθε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή της «βρώμικης βόμβας»

Ρωσία: Η Ουκρανία εισήλθε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή της «βρώμικης βόμβας»
«Σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος (AP Photo/Nina Lyashonok, File) (Φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζει η Ρωσία τους ισχυρισμούς της από χθες, ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του. Μάλιστα σήμερα, Δευτέρα, Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε πως η Ουκρανία έχει εισέλθει στο «τελικό στάδιο» της κατασκευής της.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη 'βρώμικη βόμβα'. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Όπως είπε, «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».

«Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φτάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», προειδοποίησε.

Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί «επαφές με το Κίεβο για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων» από την Ουκρανία.

Δύση: Ψευδείς οι κατηγορίες

«Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να καταφύγει σε μια 'βρώμικη βόμβα', είναι ψευδείς», ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι κατηγορίες αυτές είναι «παράλογες και επικίνδυνες», και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, το βράδυ μια απάντηση «όσο γίνεται εξίσου σκληρή» από μέρους των δυτικών συμμάχων του.

Χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για τις «ανησυχίες του σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας με την καταφυγή σε μια 'βρώμικη βόμβα'».

Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί βλέπουν σε αυτές τις δηλώσεις την απειλή ετοιμασιών για μια επίθεση που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, υποψιαζόμενοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια «βρώμικη βόμβα» προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας σε αντίποινα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ