ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Σούνακ - Παραμένει υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ

Βρετανία: Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Σούνακ - Παραμένει υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ
Ο Τζέρεμι Χαντ πρόκειται να ανακοινώσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στις 31 Οκτωβρίου AP Photo/Alastair Grant

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών διατηρεί ο Τζέρεμι Χαντ στη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρίσι Σούνακ στο Ηνωμένο Βασίλειο, επαναλαμβάνοντας πως «έρχονται δύσκολα» αλλά η προστασία των ευάλωτων και των θέσεων εργασίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας αποκατάστασης της σταθερότητας, εμπιστοσύνης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης ο Ντόμινικ Ράαμπ, στο υπουργείο Άμυνας παραμένει ο Μπεν Ουάλας, ενώ «επανέρχεται» η Σουέλα Μπράβερμαν.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από το γραφείο του Ρίσι Σούνακ στο πλαίσιο ανασχηματισμού, κατόπιν της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων πρωθυπουργού.

Ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ, έμπειρος πολιτικός που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Υγείας και Εξωτερικών, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να κατευνάσει την θύελλα που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας και του προκατόχου του, Κουάζι Κουάρτενγκ.

Μετά τον διορισμό του ακύρωσε σχεδόν όλες τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο Κουάρτενγκ και προειδοποίησε ότι θα έρθουν «δύσκολα μέτρα».

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Τζέρεμι Χαντ επισήμανε πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι η κατάσταση «θα είναι δύσκολη», αλλά δίνοντας ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πλέον ευάλωτους.

«Θα είναι δύσκολα. Αλλά η προστασία των ευάλωτων -και της δουλειάς των ανθρώπων, των δανείων και των λογαριασμών- θα είναι στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας ενώ θα εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ρίσι Σούνακ διατήρησε στην ομάδα του τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης της Λιζ Τρας: Τον Τζέρεμι Χαντ στο Οικονομικών, τον Τζέιμς Κλέβερλι στο Εξωτερικών, τη Σουέλα Μπράβερμαν στο Εσωτερικών και τον Μπεν Ουάλας στο Άμυνας. Επανέφερε ωστόσο, ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Δικαιοσύνης, τον στενό σύμμαχό του, Ντόμινικ Ράαμπ.

Μιλώντας στο BBC, ο βουλευτής Χιου Μέριμαν εξήγησε ότι ο Ρίσι Σούνακ θέλει να δώσει «μια εντύπωση ηρεμίας και σταθερότητας» και να διαχειριστεί την κυβέρνηση «σαν επικεφαλής επιχείρησης». «Δεν θέλουμε άλλες αναταράξεις», ανέφερε.

Αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης ο Ντόμινικ Ράαμπ

dominic-raab.jpg
Ο Ντόμινικ Ράαμπ, στενός σύμμαχος του Ρίσι Σούνακ, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης

Ο Ντόμινικ Ράαμπ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, θέσεις τις οποίες κατείχε και στο παρελθόν, επί πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον.

Ο 48χρονος στενός σύμμαχος του Σούνακ ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο Μπόρις Τζόνσον νόσησε με Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Παραμένει στο ΥΠΕΞ ο Τζέιμς Κλέβερλι - «Eπιστρέφει» η Σουέλα Μπράβερμαν

braverman.jpg
Eπανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών η Σουέλα Μπράβερμαν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Σούνακ, ο Τζέιμς Κλέβερλι θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, ο Μπεν Ουάλας διατηρεί το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο βουλευτής Σάιμον Χαρτ θα αναλάβει συντονιστής της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).

Ο Τζέιμς Κλέβερλι καθίσταται ο κορυφαίος συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας που συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Ρις Σούνακ.

Ο 53χρονος Κλέβερλι είχε υποστηρίξει αντίπαλο του Σούνακ δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Το καλοκαίρι είχε ταχθεί υπέρ της Λιζ Τρας στις ψηφοφορίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, ενώ το περασμένο Σάββατο εξέφρασε την προτίμησή του στον Μπόρις Τζόνσον προτού εκείνος ανακοινώσει τελικά ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Για τον 53χρονο υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε, ο διορισμός του τον προηγούμενο μήνα ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας θεωρήθηκε η «ανταμοιβή» για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

Την ίδια στιγμή, έπειτα από «διάλειμμα» μίας εβδομάδας, η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας επειδή παραβίασε τους «κανόνες ασφαλείας» αναφορικά με τον χειρισμό ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών, επανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η Μπράβερμαν φέρεται ότι συγκρούστηκε με την Τρας για το μεταναστευτικό, με την πρώτη να επιθυμεί την τήρηση «σκληρής γραμμής». Είχε πει μάλιστα ότι ήθελε να δει αιτούντες άσυλο να στέλνονται στη Ρουάντα. Επισήμως, υπέβαλε την παραίτησή της αποδεχόμενη ότι «έκανε λάθος» επειδή χρησιμοποίησε το προσωπικό e-mail της για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Γεννημένη το 1980 στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου, η Μπράβερμαν σπούδασε νομικά στο Κέιμπριτζ και στη Σορβόννη και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015. Οι γονείς της, ινδικής καταγωγής, έφθασαν στη Βρετανία από την Κένυα και τον Μαυρίκιο. Η ίδια έχει ασπαστεί τον βουδισμό και είναι μητέρα δύο παιδιών. Είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, το καλοκαίρι, όμως αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας και στη συνέχεια στήριξε την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας.

Ο Γκραντ Σαπς, ο οποίος τη διαδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, θα μετακινηθεί στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας στη νέα κυβέρνηση Σούνακ.

Ο βουλευτής Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος. Ο Ζαχάουι, 55 ετών, γεννήθηκε στο Ιράκ αλλά η οικογένειά του, που είναι κουρδικής καταγωγής, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του '70. Ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), μετά την παραίτηση του ίδιου του Σούνακ από το αξίωμα αυτό.

Το 2000 ο Ζαχάουι ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας παρέμεινε εκτελεστικός διευθυντής μέχρι το 2010. Εξελέγη βουλευτής με το Συντηρητικό κόμμα το 2010. Στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας ήταν υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης, θέση την οποία πλέον αναλαμβάνει ο Όλιβερ Ντάουντεν.

Η Κέμι Μπέιντενοκ, η οποία είχε διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος το καλοκαίρι, διορίστηκε υπουργός Εμπορίου από τον νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Η ίδια ααλαμβάνει επίσης το υπουργείο Ισότητας.

Υπουργός Πολιτισμού παραμένει η Μισέλ Ντόνελαν, ενώ υπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η Τερέζ Κόφι και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Μελ Στράιντ. Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει ο Κρις Χίτον-Χάρις και υπουργός Σκωτίας ο Άλιστερ Τζακ.

Ο πρώην υπουργός Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας και ο Μάικλ Γκόουβ το υπουργείο Ίσων ευκαιριών και Κοινοτήτων, στη θέση του Σάιμον Κλαρκ ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα, αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Ρίσι Σούνακ.

Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων η Πένι Μόρντοντ

Ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθειά της να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Πένι Μόρντοντ διορίστηκε εκ νέου σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, αξίωμα το οποίο κατείχε και επί των ημερών της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Από τη θέση αυτή, η Πένι Μόρντοντ προήδρευσε της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και της ανακήρυξης του Καρόλου Γ' ως νέου μονάρχη.

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σούνακ: Θα διορθώσω τα λάθη - Έρχονται δύσκολες αποφάσεις

Στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι ΣούνακAP Photo/Alastair Grant

«Θα ενώσω τη χώρα όχι με λόγια αλλά με πράξεις», τόνισε ο Ρίσι Σούνακ στην πρώτη του ομιλία ως ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Σούνακ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι μόλις αποδέχτηκε την πρόσκληση του Βασιλιά να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κρίνοντας σωστό να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί, είπε: «Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση. Ο απόηχος του Covid εξακολουθεί να παραμένει και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στην Λιζ Τρας, λέγοντας ότι δεν έκανε λάθος που ήθελε να βελτιώσει την ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα, κάτι το οποίο «είναι ένας ευγενής στόχος».

Όπως είπε, θαύμαζε την ανησυχία της να δημιουργήσει αλλαγές, σημείωσε, ωστόσο, ότι «έγιναν κάποια λάθη».

«Δεν έγιναν από κακή θέληση ή κακές προθέσεις, το αντίθετο. Αλλά παρόλα αυτά ήταν λάθη», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να «διορθώσει τα λάθη» που έκανε η προκάτοχός του.

«Αυτή η δουλειά ξεκινά αμέσως», υπογράμμισε.

Είπε πως έρχονται «δύσκολες αποφάσεις» γιατί, όπως εξήγησε, δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά να λύσει το πρόβλημα του χρέους.

«Πάντα υπάρχουν όρια περισσότερο τώρα από ποτέ. Αλλά σας υπόσχομαι ότι θα φέρω την ίδια συμπόνια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η κυβέρνηση που ηγούμαι δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, με ένα χρέος να διευθετήσουν, το οποίο ήμασταν πολύ αδύναμοι για να πληρώσουμε οι ίδιοι» τόνισε και πρόσθεσε:

«Θα ενώσω τη χώρα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα δουλεύω μέρα με τη μέρα για να σας παραδώσω. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και θα κερδίσω τη δική σας».

Δείτε τις δηλώσεις του Σούνακ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ:

Ο Σούνακ απέτισε φόρο τιμής και στον Μπόρις Τζόνσον «για τα απίστευτα επιτεύγματά του ως πρωθυπουργός».

Πρόσθεσε ακόμα ότι γνωρίζει ότι η εντολή που κέρδισε το Συντηρητικό Κόμμα το 2019 δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία ενός ατόμου, αλλά «είναι μια εντολή που ανήκει και ενώνει όλους μας».

Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για «ένα ισχυρότερο NHS, καλύτερα σχολεία, ασφαλέστερους δρόμους, έλεγχο των συνόρων μας, προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, οικοδόμηση μιας οικονομίας που αγκαλιάζει τις ευκαιρίες του Brexit, όπου οι επιχειρήσεις επενδύουν, καινοτομούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Ο Σούνακ συνέχισε λέγοντας ότι κατανοεί πόσο δύσκολη είναι αυτή η στιγμή μετά το κόστος του Covid και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι κατανοεί ότι έχει δουλειά να κάνει για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί.

«Δεν πτοούμαι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει την πίεση του ανώτατου αξιώματος και ελπίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

Ο Σούνακ είπε ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα «στο μέλλον και να βάλει τις ανάγκες σας πάνω από την πολιτική», προσθέτοντας ότι θα χτίσει μια κυβέρνηση που «αντιπροσωπεύει τους καλύτερους του κόμματός μου».

«Μαζί μπορούμε να πετύχουμε απίστευτα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών που έχουν κάνει τόσοι πολλοί και θα γεμίσουμε το αύριο και κάθε μέρα στη συνέχεια με ελπίδα. Ευχαριστώ», κατέληξε.

Νωρίτερα ο βασιλιάς Κάρολος του ανέθεσε την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρόκειται για τον τρίτο πρωθυπουργό που αναλαμβάνει καθήκοντα στη Βρετανία φέτος.

Λιζ Τρας: «Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες»

Η χώρα αναμένει «καλύτερες ημέρες», είπε σήμερα η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας κατά την τελευταία της ομιλία με τον ρόλο της πρωθυπουργού έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η χώρα μας συνεχίζει να μάχεται μέσα στην καταιγίδα. Αλλά πιστεύω στη Βρετανία. Πιστεύω στον βρετανικό λαό. Και γνωρίζω ότι μας περιμένουν καλύτερες ημέρες», είπε η Τρας προτού αναχωρήσει για τη συνάντησή της με τον βασιλιά Κάρολο, στον οποίο θα επιδώσει επισήμως την παραίτησή της.

Η Τρας ευχήθηκε στον αντικαταστάτη της Ρίσι Σούνακ κάθε επιτυχία στον ρόλο του και τόνισε ότι εξακολουθεί να πρεσβεύει την ιδεολογία της υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας, την οποία επιχείρησε να ακολουθήσει στη σύντομη θητεία της.

"Από την θητεία μου στην πρωθυπουργία είμαι περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας", σχολίασε η Τρας προτού επικαλεστεί τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα: "Δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, αλλά επειδή δεν τολμάμε είναι δύσκολα".

Η Τρας ήταν η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας. Ο Σούνακ θα την αντικαταστήσει επισήμως αργότερα σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ