ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί με αντίποινα αν χτυπήσει η Ρωσία δορυφόρους

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί με αντίποινα αν χτυπήσει η Ρωσία δορυφόρους
«Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, που δείχνουν ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να αναπτύξουν τεχνολογίες κατά δορυφόρων», δηλώνει ο Τζον Κίρμπι AP Photo/Evan Vucci

Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι θα λάβει απάντηση ενδεχόμενη επίθεση κατά αμερικανικών δορυφόρων στέλνει ο Λευκός Οίκος στη Ρωσία.

Οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές υποδομές θα λάβει απάντηση, προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος, μετά τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι εμπορικοί δορυφόροι της Δύσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν «νόμιμους στόχους» της Ρωσίας.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία είπε ότι είναι γνωστά σε όλους, που δείχνουν ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να αναπτύξουν τεχνολογίες κατά δορυφόρων.

«Ημι-πολιτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμοι στόχοι αντιποίνων», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, υποδιευθυντής του τμήματος μη διασποράς πυρηνικών όπλων του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Αναφερόμαστε στην εμπλοκή εξαρτημάτων υποδομών του διαστήματος για μη στρατιωτικούς σκοπούς, περιλαμβανομένων εμπορικών, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε ο Βορόντσοφ στα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά την ακόλουθη ενημέρωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου προς της δημοσιογράφους, ο Τζον Κίρμπι δήλωσε αναφερόμενος συνολικά στο Ουκρανικό ζήτημα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ να διασφαλίσει την ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα συνέβαλε σε μείωση των τιμών των τροφίμων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να διαταράξει τη συγκεκριμένη συμφωνία θα συνιστούσε ακόμη μια απόπειρα «εργαλειοποίησης» αγαθών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ