ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί στις διαδηλώσεις - Καθαιρέθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας

Ιράν: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί στις διαδηλώσεις - Καθαιρέθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας
Διαδήλωση Ιρανών γυναικών για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών (AP Photo/Middle East Images) (Φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζεται η φονική καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν εδώ και ενάμιση μήνα το Ιράν, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας από το βράδυ της Τετάρτης (26 Οκτωβρίου), ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους από την περασμένη νύχτα, ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που πενθούσαν και διαδηλωτών», τόνισε η ΜΚΟ, καταδικάζοντας «την παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων» και ζητώντας σθεναρή διεθνή αντίδραση.

Οι ιρανικές αρχές απέπεμψαν τον επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Ζαχεντάν καθώς και τον διοικητή αστυνομικού τμήματος όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που σαρώνουν όλη τη χώρα επί έξι εβδομάδες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA χθες Πέμπτη.

Οι θάνατοι στη Ζαχεντάν επικρίθηκαν έντονα, ιδίως από σουνίτη ιερωμένο, που δήλωσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ είναι υπεύθυνοι «ενώπιον του Θεού».

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για τουλάχιστον 66 νεκρούς στα επεισόδια στη Ζαχεντάν την 30ή Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων με έναυσμα τον θάνατο 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

Αυτό θεωρείται το πιο πολύνεκρο επεισόδιο κατά τη τη διάρκεια της καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων.

Στη Ζαχεντάν (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και με το Αφγανιστάν, κατοικούν πολλά μέλη της μειονότητας των Βελούχων (περίπου 2 εκατομμύρια), που καταγγέλλουν ότι υφίστανται διακρίσεις και καταστολή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η περιφέρεια Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στην οποία υπάγεται η Ζαχεντάν, είναι η φτωχότερη στην Ισλαμική Δημοκρατία. Για χρόνια, αποτελούσε εστία της δράσης Βελούχων ανταρτών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αρχές ασφαλείας της περιφέρειας ανέφεραν πως ένοπλοι προκάλεσαν τις ταραχές του περασμένου μήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων, όμως παραδέχτηκαν πως υπήρξαν «παραλείψεις» από πλευράς της αστυνομίας, που οδήγησαν στην απαλλαγή των αξιωματικών της αστυνομίας από τα καθήκοντά τους. Πρόσθεσαν πως οι οικογένειες των αθώων θυμάτων θα αποζημιωθούν και ότι διενεργείται έρευνα για να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τη βία, ταραχοποιοί και όσοι αστυνομικοί υπέπεσαν σε παραβάσεις καθήκοντος.

Το ιρανικό ΥΠΕΞ καλεί τον πρεσβευτή της Γερμανίας

Η ιρανική διπλωματία κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας Χανς-Ούντο Μούτσελ για να του επιδώσει διαμαρτυρία για αυτήν που χαρακτηρίζει ανάμιξη του Βερολίνου στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εξαιτίας της υποστήριξης των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων έναυσμα των οποίων ήταν ο θάνατος 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθών, μετέδωσε χθες Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η κυβέρνηση του Ιράν κατηγορεί αυτήν της Γερμανίας και προσωπικά την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πως στηρίζουν ενεργά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

«Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις τους σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έχουν μετατραπεί σε χορηγούς τρομοκρατικών οργανώσεων», κατήγγειλε ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Η εξέλιξη καταγράφηκε την επομένη της ανακοίνωσης από την κυρία Μπέρμποκ νέων τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε ιρανούς αξιωματούχους και η περιστολή των δοσοληψιών με ιρανικές τράπεζες.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας ότι κλήθηκε ο κ. Μούτσελ, ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως κάλεσε με τη σειρά του τον ιρανό πρεσβευτή για να του επιδοθεί διαμαρτυρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ