ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση κατά Πελόζι: Δεν ήταν τυχαίο γεγονός - Για πολιτική βία έκανε λόγο ο Μπάιντεν

Επίθεση κατά Πελόζι: Δεν ήταν τυχαίο γεγονός - Για πολιτική βία έκανε λόγο ο Μπάιντεν
«Πού είναι η Νάνσι, πού είναι η Νάνσι; Θα περιμένω μέχρι να γυρίσει στο σπίτι» έλεγε ο δράστης της επίθεσης με το σφυρί AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα του δράστη της βίαιης επίθεσης κατά του συζύγου της Νάνσι Πελόζι, η αστυνομία δεν το αντιμετωπίζει ως ένα τυχαίο γεγονός.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ο δράστης αναζητούσε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όση ώρα ήταν μέσα στην κατοικία του ζεύγους.

«Πού είναι η Νάνσι, πού είναι η Νάνσι; Θα περιμένω μέχρι να γυρίσει στο σπίτι» έλεγε ο 42χρονος Ντέιβιντ ΝτεΠάπ που ταυτοποιήθηκε για την επίθεση με σφυρί κατά του συζύγου της Πελόζι.

Ο 42χρονος εισέβαλε στην κατοικία του ζεύγους και επιτέθηκε βίαια στον Πολ Πελόζι με σφυρί, ενώ επιχείρησε να τον δέσει προκειμένου να τον «εξουδετερώσει» και να περιμένει την επιστροφή της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ.

«Αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Είχε πρόθεση» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο και ξεκαθάρισε ότι θα ερευνηθεί το κίνητρο του δράστη και θα ασκηθεί δίωξη εις βάρος του.

Ο Ντέιβιντ ΝτεΠάπ που ταυτοποιήθηκε για τη βίαιη επίθεση σε βάρος του συζύγου της Νάνσι Πελόζι, Πολ, διακινούσε θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο.

Ο 42χρονος φέρεται να αναρτούσε στο Facebook θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, υποστήριζε τη θεωρία της «κλοπής» της νίκης Τραμπ στις εκλογές του 2020, ενώ υπάρχουν και αναρτήσεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ειδικά οι αναρτήσεις του που έχουν πολιτικό περιεχόμενο προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στις Αρχές.

Τόσο οι Αρχές, όσο και πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και τα πνεύματα είναι τεταμένα.

Τα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις χειροτερεύουν με το πέρασμα των εβδομάδων για τους Δημοκρατικούς, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται ότι ένα «κόκκινο κύμα» νίκης των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να σαρώσει πολιτείες που δεν έδειχναν τέτοια τάση στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες εις βάρος του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τόσο για την υπόθεση της εισβολής στο Καπιτώλιο, όσο και για τα άκρως απόρρητα έγγραφα που μετέφερε στο θέρετρό του στο Μαρ α Λάγκο, μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο πολιτικός αναβρασμός που δημιουργείται εν όψει της κάλπης της 8ης Νοεμβρίου δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί στο συλλογισμό εκείνων που πραγματοποιούν την έρευνα για την επίθεση στην κατοικία του ζεύγους Πελόζι.

Ειδικά που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι απειλές, αλλά και οι επιθέσεις κατά πολιτικών.

Στο μήνυμά του, με το οποίο καταδίκασε την επίθεση κατά του Πολ Πελόζι και την εισβολή στην οικία της προέδρου της Βουλής, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «πολιτική βία».

«Αυτό είναι αδιανόητο. Δεν έχει θέση στην Αμερική – υπάρχει πάρα πολλή βία, πολιτική βία. Πάρα πολύ μίσος. Πάρα πολύ βιτριόλι» τόνισε ο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ